Kad neće Izrael, hoće Iran: sastanak iranskog šefa diplomacije s veleposlanikom UAE

Složene bliskoistočne igre u kontekstu isto takve globalne geopolitičke borbe nastavljaju se i dalje.

Jučer smo, tako, izvijestili o otkazivanju službenog posjeta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) idućeg tjedna – nakon oštrih kritika pristiglih, između ostalog i iz te zemlje poslije jučerašnjeg posjeta izraelskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira Brdu hrama u Jeruzalemu (vidi poveznicu ovdje ili ispod teksta).

A kada već ne može Izrael i Netanyahu, čini se kako može Iran i njegov šef diplomacije. Naime, prema navodima iranske agencije IRNA, iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian sastao se i razgovarao s veleposlanikom Ujedinjenih Arapskih Emirata u Iranu Saifom Mohammedom Al-Zaabijem.

Veleposlanik al-Zaabi predao je pisanu poruku ministra vanjskih poslova UAE Abdullaha bin Zayeda Al Nahyana šefu iranske diplomacije.

Na sastanku su iranski ministar i veleposlanik UAE razmotrili aktualno stanje bilateralnih odnosa i načine za njihovo daljnje proširenje, navodi agencija.

Podsjećamo: UAE su poslali svog veleposlanika u Iran prvi put od 2016. godine. Te su godine, naime, Iran i Saudijska Arabija prekinuli diplomatske odnose nakon što je u potonjoj poslije izrečene sudske presude javno odrubljena glava šijitskom propovjedniku Nimri al-Nimri, koji je djelovao na istoku te zemlje, nastanjenom većinski šijitskim stanovništvom. Uslijedila je gnjevna reakcija iranskih građana koji su tijekom masovnih prosvjeda u Teheranu zapalili saudijsko veleposlanstvo. UAE su se tada, očekivano, solidarizirali s Rijadom i, poput njega – prekinuli diplomatske odnose s Teheranom. Zato je postoji mogućnost da je i ova odluka Abu Dhabija prethodno “amenovana” od strane Rijada iako ovaj prvi, također financijski i utjecajno vrlo moćan, često djeluje samostalno kada su u pitanju njegovi interesi – što se ogleda i u pristupu zajedničkoj vojnoj intervenciji u Jemenu, gdje on ima zasebne interese i ne mari toliko za one saudijske. Isto tako UAE su u vrijeme Trumpove administracije s Izraelom potpisale tzv. Abrahamov sporazum o međusobnom priznanju i normalizaciji odnosa, a Saudijska Arabija to još uvijek odbija učiniti, prije svega zbog neriješenog palestinskog pitanja.





Međutim, neovisno o tome, Abu Dhabi je istodobno Teheranu ostao ključni kanal za zaobilaženje protuiranskih sankcija u financijskom, bankarskom i trgovinskom sektoru, iz čega obje zemlje izvlače korist.

Gore navedena vijest koincidira i s mogućim popravljanjem iransko-egipatskih odnosa. Naime, ovih se dana, na margini izvjesnog bliskoistočnog foruma u Kairu, s egipatskim  predsjednikom Al-Sisijem susreo spomenuti iranski šef diplomacije. Nakon toga Teheran je objavio kako je spreman razmotriti bilo kakve ponude koje bi stigle iz Kaira vezano uz normalizaciju odnosa dviju velikih muslimanskih nacija.

Brojne osude poteza izraelskog ministra nakon posjete Brdu hrama. Netanyahu odgodio posjet UAE





 

Komentari

komentar

You may also like