Kad nema američkog dobar je i ruski: isporuka ruskog LNG-a u Litvu

Prva rujanska isporuka ukapljenog plina iz ruske luke Vysotsk stigla je u petak, 10. rujna, u litavsku luku Klaipedu, piše medij “Sputnik Lithuania”.

Tanker za prijevoz LNG-a „Coral Fungia“ plovi pod zastavom Liberije, a rano jutros uplovio je u luku Klaipeda i pristao na LNG terminal Independence.

Izvješćuje se da je tanker krajem prošlog tjedna krenuo iz luke Vysotsk, gdje se nalazi postrojenje za proizvodnju ukapljenog plina u vlasništvu privatne ruske tvrtke Novatek. Tanker je isporučio Litvi 9,5 tisuća kubičnih metara ukapljenog plina.

Početkom rujna litavski terminal u Klaipedi primio je isporuku američkog LNG-a, ali se pokazalo da je manja od uobičajenih pošiljki.

Litva je izgradila LNG terminal 2014. godine, što je popraćeno komentarom vlade o želji za oslobađanjem od monopola ruskog Gazproma. Međutim, troškovi spomenutog terminala su veliki: tvrtka Klaipėdos Oil plaća Norveškoj 60 milijuna eura za zakup svake godine. Neovisno o navedenim komentaru litvanske vlade, ta zemlja najveće količine ukapljenog plina prima iz Norveške i Rusije, dok su isporuke iz SAD-a prilično rijetke.

Komentari

komentar





You may also like