Kako je austrijski motor završio u iranskom dronu iznad Ukrajine?

Motor koji je dizajnirala austrijska tvrtka Rotax otkriven je iranskom dronu Mohajer-6 kojeg je koristila ruska vojska i koji je ranije ovog mjeseca srušen iznad Crnog mora.

Austraijska tvrtka Rotax tvrdi da je pokrenula istragu o tome kako su motori završili u iranskim dronovima. Isporuka takve tehnologije Iranu krši sankcije Europske unije koje zabranjuju izvoz tehnologija koje su mogu koristiti u vojne svrhe. Identične sankcije Europska unija uvela je i Rusiji. Mohajer-6 je veći od dva iranska drona kojeg ruska vojska koristi u Ukrajini od prošlog mjeseca.

Rotax je austrijska podružnica u vlasništvu kanadske tvrtke Bombardier Recreational Products (BRP), koja je poznata po izradi motora za motorne sanjke, plovila, motocikle, zrakoplove i značajan broj bespilotnih letjelica (UAV). Poznato je da BRP-ovi zrakoplovni motori Rotax pokreću napredni američki dron MQ-1 Predator i izraelske bespilotne letjelice Heron. 

U izjavi koju su objavili BRP i Rotax, odgovarajući na dokaze koji su se u međuvremenu pojavili, inzistirali su da su Rotaxovi motori “proizvedeni, dizajnirani i certificirani samo za civilnu upotrebu od strane civilnog regulatornog tijela”. “Upoznati smo s navodnom uporabom motora Rotax, ili krivotvorenih motora, u određenim specifičnim situacijama koje uključuju iranske bespilotne letjelice Mohajer-6 u područjima sukoba”, piše u priopćenju za javnost. “Ovu situaciju shvaćamo vrlo ozbiljno. BRP nije dao nikakvo ovlaštenje svojim distributerima za opskrbu proizvođača vojnih bespilotnih letjelica u Iranu ili Rusiji”, tvrde. Ipak, prošlih godina neke druge ruske bespilotne letjelice ipak jesu imale Rotax motore.

Do otkrića motora Rotax u Mohajeru-6 oborenom iznad Crnog mora prvotno je došlo nakon što su ukrajinski obavještajni stručnjaci prikazali djelomično rastavljenu bespilotnu letjelicu tijekom emisije CNN-a emitirane prošlog tjedna. U reportaži je CCN-ova dopisnica uživo imala pristup rastavljenom dronu Mohajer-6. Naknadno su ukrajinski novinari priložili fotografije na kojima se jasno vidi da iranski dron ima motor na kojemu je logo Rotax (na dnu članka). Američka vojska je dron opisala kao namjenjen za “obavještavanje, nadzor, pronalaženje ciljeva i izviđanje (ISTAR) te sposoban nositi multispektralni nadzorni teret ili dva precizno navođena projektila”. Iako nije službeno objavljen pravi proizvođač drona, većina izvora navodi da je to iranski Qods Aviation Industry Company.

Prema ukrajinskom vojnom portalu Militarny, dron je rastavljen,a u njemu je nađen ne samo austrijski motor Rotax, nego i civilne japanske, kineske i američke kamere, kao i “strani” laserski daljinomjerom. Ukrajinski obavještajni stručnjaci tvrde da je taj konrektni Mohajer-6 proizveden u veljači ove godine, što znači da je njegov posljednji let iznad Crnog mora mogao biti i među prvim letovima.





No, izvješća i glasine o Rotaxovim motorima koji pokreću iranske bespilotne letjelice postoje već neko vrijeme, posebno varijante motora Rotax 912 i 914 za lake letjelice. Na primjer, naširoko se izvještava da Shahed-129 iranske proizvodnje koristi četverocilindrični motor Rotax 914 i da je prvi put ušao u serijsku proizvodnju 2013. Povrh toga, početkom listopada ove godine otkriveno je da motor Rotax 912 pokreće još jedan Mohajer-6 kojeg su oborile snage KDPI Pešmerge u Iraku.

Bilo kako bilo, uporaba Rotaxovih motora je veoma raširena, posebno u lakim i eksperimentalnim zrakoplovima općeg zrakoplovstva. Ti motori očito završavaju na sekundarnom tržištu i potencijalno postoji crno tržište za još novije primjerke. Također je dobro poznato da Iran ima čitave mreže posvećene zaobilaženju sankcija i stjecanju raznih vojnih i dvonamjenskih tehnologija, kao i Rusija, a posebno Sjeverna Koreja. Drugim riječima, vjerojatno postoji mnogo puteva za Iran da se dočepa Rotaxovih motora. Godine 2020. Rotax-BRP se našao na meti kritika nakon što se saznalo da su njihovi motori pokretali turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 koje su korištene za gađanje Armenaca tijekom sukoba u Nagorno-Karabahu. Kao odgovor na situaciju, BRP je najavio da će privremeno obustaviti izvoz Rotax 912 motora u “zemlje s nejasnom upotrebom”.

Foto: Twitter/ Anton Gerashchenko

Komentari

komentar





You may also like