Kako Kina može odgovoriti na nove američke carine?

U tijeku je eskalacija američko-kineskog trgovinskog rata, koja je počela prošli tjedan, a čini se, nastavit će se i u ovome. Nade investitora kako će se uspjeti postići trgovinski sporazum pokazale su se neopravdane jer je posljednji krug pregovora, održan u prošli petak u Washingtonu, prekinut bez postizanja bilo kakvog napretka. Washington je spreman na daljnju radikalizaciju poteza kroz povećanje carina u iznosu od dodatnih 300 milijardi dolara, uključno i onih 25% carina na kineske proizvode u iznosu od 200 milijardi, uvedenih prošli tjedan (ukupno 500 milijardi dolara vrijednosti proizvoda, što predstavlja gotovo čitav kineski izvoz u SAD prošle godine). Tu je informaciju u subotu potvrdio jedan od glavnih američkih pregovarača s kineskom stranom oko postizanja trgovinskog sporazuma Robert Lighthizer, kazavši, kako je to osobno zatražio predsjednik Donald Trump. Detalji o tome trebali bi biti poznati tijekom današnjega dana, 13. svibnja.

U njihovom iščekivanju pokušali smo pronaći reakciju kineske strane i mogućnosti odgovora Pekinga na najnoviji, po širu svjetsku javnost potpuno neočekivani razvoj događaja, nakon što je Trump već tjednima s velikim optmizmom govorio o završnom tijeku razgovora s Pekingom i gotovo najavljivao svoj summit s kineskim čelnikom Xi Jinpingom na kojemu bi njih dvojica na trgovinski sporazum stavili svoje završne potpise. Jer jasno je kako je kineska strana na ovakav scenarij sigurno bila pripravna jer bi u protivnom prihvatila određena kompromisna riješenja ukoliko bi shvatila da na agresivni američki pritisak ne bi mogla adekvatno odgovoriti, čime bi se dovela u još nepovoljniji položaj.

O mogućim kineskim reakcijama danas izvješćuje medij CNBC, koji se poziva na razmišljanja analitičara.

CNBC navodi kako Peking ima mnogo varijanti za uvođenje protumjera na američke poteze. Kinesko Ministarstvo trgovine izjavilo je kako će poduzeti protumjere, ali nije priopćilo detalje.

„Očekujem da će Kina poduzeti protumjere i oni će to učiniti srazmjerno, koliko je to moguće, i to se neće odnositi samo na uvoz (američkih proizvoda, op. GN.), izjavila je Susan Shirk, bivša zamjenica pomoćnika državnog tajnika, zadužena za odnose s Kinom u vrijeme administracije Billa Clintona. „Mislim kako će naši farmeri i izvoz naših poljoprivrednih proizvoda u Kinu biti pogođeni, jer je to ono što predsjednik Trump želi s političkog gledišta“. Ona je također izjavila kako očekuje dodatan pritisak na američke tvrtke koje posluju u Kini, što može uključivati usporavanje procedura izdavanja bankovnih dozvola i provjera izvoza.

Analitičari smatraju kako Kina može odgovoriti i smanjenjem vrijednosti svoje valute juana. Taj bi potez kineskom izvozu dao trgovinsku prednost i eventualno kompenzirao utjecaj američkih carina.
„Obratite pozornost da, iako Kineska središnja banka može izdržati veliko sniženje juana, oni mogu biti zabrinuti njezinim korištenjem kako instrumenta odmazde. Usporedno s jačanjem Trumpovog gnjeva slabija valuta također prijeti provociranju odlijeva kapitala i nanošenju štete nastojanjima za otvaranje kineskog gospodarstva“, izjavila je Seema Shah, stariji globalni investicijski strateg u Principal Global Investors.
Mnogi upozoravaju i kako Kina može povući američki dug u iznosu većem od 1 trilijun dolara. Međutim, jedan od analitiačara je izjavio kako takav potez nije u interesu niti samoj Kini.

„Kina je najveći svjetski vlasnik američkih državnih obveznica i zato bi oni naijeli štetu vlastitoj ravnoteži, isto kao što bi postupno nanosili štetu SAD-u, a štete koje bi oni bili primorani priznati jako su realne“, kazao je James Sullivan iz J.P. Morgan u završnom komentaru CNBC-ovog priloga.

Pogledajmo sada, što na dramatizaciju trgovinskog rata kaže samo tržište:

reakcija financijskih tržišta bila je dostatno burna: indeksi američkih fondova pali su na minimum od kraja ožujka. U petak je, istina, pad bio zaustavljen u nadi pozitivnog završetka pregovora i stavova da će se prije ili kasnije sporazum postići. Danas su fjučersi na američke indekse pali za 1%. Međutim, promjena raspoloženja došla je nakon izjave Trumpovog savjetnika za ekonomska pitanja Larrya Kudlowa, koji je kazao kako će se nove carine na kineske proizvode zadržati tijekom vođenja pregovora, ali nije isključio da se na summitu G20 u lipnju, u Japanu, održi i susret predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Xi Jinpinga. Osim toga, Trump je izjavio kako, ukoliko Kina želi izbjeći po sebe ozbiljne posljedice od uvođenja carina, ona treba sklopiti trgovinski sporazum sada, a ne čekati da na vlast u SAD-u na izborima 2020.g. dođu demokrati.

Potpredsjednik kineske vlade Liu He izjavio je kako Kina sebi ne može dozvoliti ustupke Sjedinjenim Dražavama oko načelnih pitanja bilateralne trgovine.

A kada su načela u pitanju od njih odstupanja nema, a puno je lakše postići dogovor o konkretnim, praktičnim pitanjima nego o načelima. U tome i je problem. No bilo kako bilo, veliki igrači na burzama sada će ipak pričekati mogući rasplet ovog sukoba u lipnju, nadajući se potpisivanju trgovinskog sporazuma. Osim toga, tržišta će nedvojbeno čekati i današnja pojašnjenja o uvođenju novih američkih carina na kineske proizvode od 300 milijardi dolara. Vjerojatno će ih američke burze primiti pozitivno. Međutim, u cijelosti je stanje na svjetskim tržištima nejednako, neizvjesnost je velika i stalno jača, pa pad može početi u bilo kojem trenutku.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like