Kako se Rusija i Kina pripremaju za odbacivanje dolara?

Rusija i Kina pripremaju potpuno izbacivanje američkog dolara, kao sredstva plaćanja. Sada se priprema međuvladina suglasnost o prijelazu na trgovinu u nacionalnim valutama.

To je danas novinarima priopćio zamjenik ruskog ministra gospodarstva Sergey Gorkov, kazavši slijedeće: „Dokument je u fazi razrade, proces nije jednostavan. U nas nije malo naplata u nacionalnim valutama i dinamika je dobra. Imamo i swap na razini središnjih banaka.“ (bankovni swap je operacija kupovine i prodaje koja se odvija između komercijalnih i poslovnih banaka, njome se zaobilazi devizno tržište i izbjegavaju troškovi konverzije, a obje strane dobivaju valutu koja im treba). Gorkov je također naglasio, kako globalnih ili strukturnih problema po pitanju povećanja naplate u nacionalnim valutama između dviju država nema, a Kina već sada u tom segmentu zauzima drugo mjesto u odnosu prema Rusiji, odmah nakon zemalja članica Euroazijskog ekonomskog saveza.

Posljednjih godina tržišna razmjena između dviju zemalja značajno je povećana, dijelom i zbog ruske orijentacije na Istok nakon uvođenja zapadnih sankcija s početkom ukrajinskog sukoba 2014.g. Robna razmjena porasla je za 30% i dosegnula 77 milijardi dolara (podaci kineske Carinske uprave), čime je Kina postala najveći ruski trgovinski partner, preskočivši Njemačku.

Zerohedge

Rusija i Kina sada gotovo da imaju trgovinski paritet, za razliku od ranije, kada je Rusija uvijek imala negativni saldo u međusobnoj trgovini, kazao je zamjenik ruskog ministra gospodarstva.





Prema službenim podacima, u 2017.g. 9% plaćanja za ruske isporuke Kini izvršeno je u rubljima, a ruske tvrtke su platile uvoz kineskih roba u juanima u iznosu od 15% ukupne količine. Iako se te brojke čine skromnima, dovoljno je podsjetiti kako su prije samo tri godine one izgledale 2% i 9%, što govori o visokoj dinamici rasta plaćanja u nacionalnim valutama dviju zemalja.

Zato ne bi trebalo čuditi, a i s priličnom uvjerenošću se može kazati, kako će, u slučaju nastavka američkog pritiska na Kinu i Rusiju (u što ne treba sumnjati), do kraja predsjedničkog mandata Donalda Trumpa plaćanje u nacionalnim valutama dosegnuti i polovicu ukupne robne razmjene između Kine i Rusije.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like