Kamala Harris pozvala Vijetnam da se usprotivi kineskom “maltretiranju”

Potpredsjednica SAD-a, Kamala Harris pozvala je Vijetnam da se pridruži SAD-u u odbijanju daljnjeg kineskog “maltretiranja” u Južnom kineskom moru, nastavljajući oštru retoriku protiv Pekinga. “Moramo pronaći načine da izvršimo pritisak na Peking da se pridržava Konvencije Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu, te da prestanu s njegovim kršenjem i odustanu od pretjeranih pomorskih zahtjeva”, rekla je danas u uvodu sastanak s vijetnamskim predsjednikom Nguyenom Xuan Phucom, prenosi AP.

Kamala Harris obilazi zemlje jugoistočne Azije i pri tome održava retoriku protiv širenja kineskog utjecaja u regiji. Harris je u Vijetnam stigla u utorak navečer nakon dvodnevnog posjeta Singapuru u sklopu kratke turneje po jugoistočnoj Aziji te će iz Hanoia otići u četvrtak. Tijekom govora u Singapuru jučer ujutro, Harris je ponovila slično: da agresivna teritorijalna prisvajanja u Južnom kineskom moru predstavljaju “prisilu” i “zastrašivanje”.

Peking gotovo cijelo Južno kinesko more smatra svojim teritorijem, unatoč pretenzijama nekoliko drugih zemalja, uključujući i Vijetnam. Osim toga, Kina je izgradila umjetne otoke s vojnim objektima na grebenima u tome području. To je čin koji dodatno širi morski teritorij Peking oko svakog takvog otoka, barem prema njihovoj računici.

Harris je rekla da će SAD Vijetnamu donirati novi brod obalne straže koji će im pomoći braniti obalni teritorij.

 

Komentari

komentar





You may also like