Kanada je prva zemlja koja je ratificirala zahtjeve Švedske i Finske za članstvo u NATO-u

Kanada je postala prva zemlja koja je ratificirala zahtjeve Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, objavio je premijer te zemlje, dok su države članice u utorak potpisale pristupne protokole za nordijske zemlje, izvještava Anadolu Agency.

“Kanada ima puno povjerenje u sposobnost Finske i Švedske da se brzo i učinkovito integriraju u NATO i pridonesu kolektivnoj obrani Saveza”, rekao je Justin Trudeau u izjavi.

“Njihovo članstvo učinit će NATO jačim i mi pozivamo sve članice NATO-a da brzo dovrše proces ratifikacije kako bi se ograničile mogućnosti za uplitanje protivnika”, dodao je.

Predstavnici 30 država članica NATO-a potpisali su protokole o pristupanju Finske i Švedske, nakon što su ih službeno pozvali u vojni savez na povijesnom samitu u Madridu prošlog tjedna.

Protokole o pristupanju trebaju ratificirati parlamenti svih članica. Donji dom kanadskog parlamenta raspravljao je i glasovao o prijedlogu koji je dao potporu 1. lipnja, odnosno 2. lipnja, uoči zatvaranja zbog ljetne stanke.

U svibnju je parlamentarni Stalni odbor za javnu sigurnost i nacionalnu sigurnost usvojio prijedlog kojim se izražava “snažna potpora” članstvu skandinavskih zemalja u NATO-u i poziva sve članice da odobre svoje zahtjeve “što je prije moguće”.
“Kanada s entuzijazmom podržava pridruživanje Finske i Švedske NATO-u. Jutros smo prvi službeno ratificirali njihovo pristupanje Savezu. Zajedno smo jači”, objavila je u utorak ministrica vanjskih poslova Melanie Jolie.

 

Komentari

komentar

You may also like