Kanada: Nakon 4 tjedna protesta protiv mjera, policija počela s uhićenjima

Kanadska policija u subotu radi na vraćanju normalnosti u glavni grad nakon što su kamioni i prosvjednici blokirali središte Ottawe skoro četiri tjedna prosvjedujući protiv pandemijskih mjera, prenosi Reuters.

Policijska akcija s namjerom da se ulice raščiste od prosvjednika počela je u petak i nastavila se tijekom noći. Četvero glavnih organizatora je u pritvoru, a više od 100 prosvjednika uhićeno je dok su stotine policajaca, neki od njih na konjima, formirali redove i polako ih odgurivali od njihovih vozila. U petak je bilo mnogo napetih trenutaka. Neki prosvjednici odvučeni su od svojih vozila, a drugi koji su se opirali policijskoj akciji bačeni su na tlo i ruke su im svezane na leđima.

Policija je rekla da su prosvjednici pokazali “napadačko ponašanje” te je konjička policija dovedena da “napravi mjesta”, prema policijskoj izjavi. Prosvjednici su najprije tražili da se ukine obavezno cijepljenje protiv covida-19 za vozače kamiona na prekograničnim linijama, ali blokada je prerasla u prosvjed protiv vlade i premijera Justina Trudeaua. “Naši zahtjevi nisu smiješni. Želimo da se ukinu mjere i lockdown”, rekao je vozač kamiona Gor iz Manitobe te dodao da više ne može raditi zbog obaveznog cijepljenja na prekograničnim linijama. U petak je taj vozač obećao da će stajati ispred parlamenta i da će čekati da bude uhićen.

Blokada kamiona paralizirala je tjednima najveću cestu između Kanade i SAD-a preko koje se odvija četvrtina ukupnog trgovačkog prometa.

Trudeau se u ponedjeljak pozvao na izvanredne ovlasti koje bi vladi dale veću autonomnost u zaustavljanju prosvjeda. To je drugi takav potez u kanadskoj povijesti. Dok je policija uklanjala prosvjednike s ulica, došlo je najmanje desetak tegljača kako bi uklonili kamione i druga vozila prosvjednika koja su još uvijek parkirana u gradskom središtu.

Komentari

komentar





You may also like