Kanada Proud Boyse proglasila teroristima

Kanada je u srijedu stavila radikalno desnu skupinu Proud Boys na popis terorističkih skupina, rekavši da ona predstavlja aktivnu sigurnosnu prijetnju i da je igrala ključnu ulogu u prošlomjesečnom napadu na američki Kapitol kada je poginulo pet ljudi.

Iako Proud Boys nisu nikada organizirali nikakav napad u Kanadi, ministar za javnu sigurnost Bill Blair rekao je da su obavještajne službe za unutarnju sigurnost pojačano zabrinute zbog te skupine.

“Došlo je do ozbiljne i zabrinjavajuće eskalacije nasilja – ne samo verbalnog nego i aktivnosti i planiranja – i to je razlog zbog kojeg smo odgovorili na ovaj način”, rekao je na konferenciji za novinare. Nije dao nikakvih dodatnih pojedinosti.

Među ostalim, bilo koja osoba koja pripada skupini može sada dobiti zabranu ulaska u Kanadu.

Utemeljitelj skupine Gavin McInnes je Kanađanin koji živi u SAD-u.

Američke vlasti podigle su optužnicu protiv nekoliko članova skupine u vezi s napadom 6. siječnja u Washingtonu.





Ottawa je dodala još 12 skupina na teroristički popis – tri neonacističke, osam organizacija koje se povezuje s al-Kaidom i Islamskom državom kao i kašmirsku skupinu Hizbul Mudžahidin.

Blair je rekao da kanadske obavještajne agencije mjesecima, a u nekim slučajevima i godinama, rade kako bi prikupile dokaze potrebne da bi se neka skupina stavila na teroristički popis.

“Kanada neće tolerirati ideološki, vjerski ili politički motivirano nasilje”, rekao je Blair.





Utemeljena 2016., skupina Proud Boys počela je kao organizacija koja prosvjeduje zbog političke korektnosti a izrasla je u skupinu koja je prigrlila ulične borbe.

Komentari

komentar

You may also like