Kanada pustila zatočenu Huawei-jevu financijsku direktoricu u Kinu

Glavna financijska direktorica kineskog IT diva Huawei Meng Wanzhou odletjela je zrakoplovom iz Kanade u Kinu nakon što je puštena iz pritvora, izvješćuju kanadski mediji.

Puštena je nakon što je dan ranije postigla dogovor s američkim tužiteljstvom. Priznala je prikrivanje kršenja sankcija protiv Irana u zamjenu za povlačenje zahtjeva za njezino izručenje SAD-u.

“Zrakoplov Air China -a s Meng Wanzhou poletio je iz zračne luke Vancouver”, napisao je Mackenzie Grey, novinar kanadske televizijske kuće CTV National News .

U petak je Istočni okružni sud u New Yorku odobrio sporazum između Meng Wanzhou i američkih vlasti o izbjegavanju izručenja Sjedinjenim Državama, gdje je optužena za kršenje američkih trgovinskih sankcija protiv Irana. Tužiteljstvo je predstavilo sporazum potpisan od obje strane o odgodi razmatranja slučaja do 1. prosinca 2022. godine, nakon čega će optužbe protiv Meng Wanzhou biti odbačene, pod uvjetom da se pridržava uvjeta sporazuma.

Nakon toga, Vrhovni sud regije Britanska Kolumbija u Vancouveru odlučio je okončati postupak izručenja i pustiti Meng Wanzhou iz kućnog pritvora. U odluci suda stoji da su s nje uklonjena sva ograničenja te da “može napustiti Kanadu”, navodi Reuters.

Podsjećamo: Meng Wanzhou kanadski su policajci pritvorili 1. prosinca 2018. u zračnoj luci Vancouver prilikom prelaska na drugi let. Dana 11. prosinca iste godine sud ju je pustio uz jamčevinu od 10 milijuna kanadskih dolara (7 milijuna dolara), dozvolivši joj da živi u muževoj kući u Vancouveru do konačne odluke o izručenju SAD-u. Bila je pod 24-satnim nadzorom i nosila posebnu (GPS) ogrlicu na nozi, a kretanje po gradu bilo je djelomično ograničeno.
Komentari

komentar

You may also like