Kanada šalje mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu

Kanada je rasporedila mali kontingent specijalnih snaga u Ukrajinu, izvijestio je u ponedjeljak kanadski Global News, nakon što su sigurnosni razgovori prošli tjedan završili bez pomaka u rješavanju napetosti između Moskve i Kijeva.

Rusija je rasporedila više od 100 000 vojnika u blizini granice s Ukrajinom, a Sjedinjene Države u petak su izjavile kako su zabrinute da Rusija priprema izgovor za invaziju ako diplomacija ne uspije ispuniti svoje ciljeve. Prisutnost kanadskih specijalnih snaga dio je pokušaja saveznika iz NATO-a da odvrate rusku agresiju u Ukrajini i identificiraju načine pomoći ukrajinskoj vladi, izvijestio je Global News, pozivajući se na neodređene izvore. Postrojba je također dobila zadatak da pomaže u razvoju evakuacijskih planova za kanadsko diplomatsko osoblje u slučaju invazije punog razmjera.

“Kanadskih snage za specijalne operacije dio su napora širih oružanih snaga da podrže ukrajinske sigurnosne snage”, napisala je Amber Bineau, glasnogovornica zapovjedništva specijalnih operacija, u izjavi za Global News. Bineau je istaknula da kanadske specijalne snage pružaju obuku, kao i “stručnost instruktora i vodstva” ukrajinskim kolegama od 2020. Ipak, izvori su rekli za Global News da najnovije slanje vojnika nije u svrhu provođenja obuka. Kontingent specijalnih snaga je otišao u Ukrajinu oko 9. siječnja.

Glasnogovornica zapovjedništva kanadskih snaga za specijalne operacije rekla je kako ne može potvrditi vijest o nedavno slanju vojnika, ali da su od jeseni 2020. periodički podržavali ukrajinske sigurnosne snage. Kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly boravila je u Kijevu kako bi razgovarala o naporima za odvraćanje Rusije od “agresivnih akcija” te se u ponedjeljak sastala s ukrajinskim premijerom Denysom Shmygalom. Kanada, koja je treća po broju ukrajinskih stanovnika na svijetu nakon Ukrajine i Rusije, održava misiju obuke u zapadnoj Ukrajini od 2015. godine. Vlasti su u nedjelju pozvale Kanađane da izbjegavaju putovanja u Ukrajinu koja nisu nužna, pozivajući se na “rusku agresiju”.

Kanada dosljedno podržavala Kijev u njihovim zategnutim odnosima s Rusijom od aneksije Krima u 2014. Prema kanadskoj vladi, Ottawa je od siječnja prošle godine dala pomoć Ukrajini u iznosu od otprilike 700 milijuna dolara, uključujući slanje vojne opreme i rotacije 200 vojnika svakih šest mjeseci za obuku ukrajinskih sigurnosnih snaga.

Komentari

komentar





You may also like