Kanađanin u Kini osuđen na 11 godina zbog špijunaže

Michael Spavor, poduzetnik i konzultant, osuđen je na 11 godina zatvora u Kini zbog špijunaže, prenosi BBC. Zaplijenjena mu je i imovina te će biti protjeran iz Kine. Kineski sud nije objavio kada će morati napustiti Kinu, ali u praksi je to uvijek bilo nakon odsluženja kazne u kineskom zatvoru.

Ovom Kanađaninu je suđeno u gradu Dandong koji se nalazi uz granicu sa Sjevernom Korejom. Naime, Spavor je kroz udrugu Paektu Cultural Exchange djelovao na području Sjeverne Koreje kroz poslovnu, turističku, sportsku i kulturnu razmjenu i povezivanje. Zna se koristiti lokalnim korejskim dijalektom.

Nema mnogo informacija o optužnici jer je suđenje bilo zatvoreno za diplomaciju, savjetnike i pravnike Kanade i drugih zemalja zbog toga jer je suđen po zakonu o kineskoj nacionalnoj sigurnosti. Michael Spavor u pritvoru je od 2018. godine, nakon što je uhićen s kolegom i bivšim kanadskim diplomatom Michaelom Kovrigom.

Iz Kanade vjeruju da je uhićenje njih dvojice “proizvoljno” i “neutemeljeno” te dolazi kao osveta Kine na uhićenje Meng Wanzhou, kćeri osnivača kineskog tehnološkog diva Huaweija. Ona je uhićena u Kanadi na zahtjev SAD-a koji je sumnjiči za bankarsku prevaru. Kina je više puta uputila zahtjev za puštanjem Meng te je upozorila Kanadu da bi se mogla suočiti s posljedicama zbog pomaganja SAD-u u slučaju Meng. Spavor i Kovrig uhićeni su samo nekoliko dana nakon Meng.

IZ Kanade poručuju da Kina dvojicu njihovih državljana drži kao “taoce”. Kanadski premijer Justin Trudeau Kinu je optužio za “nedostatak transparentnosti”, a uhićenje “nepravednim”, prenosi CNN.

Komentari

komentar

You may also like