Kanadska tvrtka traži od SAD-a 15 milijardi $ zbog stopiranja naftovoda Keystone XL

TC Energy tvrtka i vlada kanadske Alberte koje stoje iza velikog projekta Keystone XL tužit će američku vladu i tražiti odštetu od 15 milijardi dolara, prenosi The Canadian Press.

Keystone XL je veliki cjevovod koji bi trebao prenositi naftu dobivenu primarno iz naftnog pijeska iz Kanade za Texas. Cjevovod je postao simbol borbe između boraca za okoliš i prava urođenika s jedne strane te energetske politike i profita s druge. Naime, nafta dobivena iz takvog pijeska je puno “prljavija” i zahtjeva više energije. Osim toga, naftovod bi trebao prolaziti područjima bogatih resursima pitke vode i bogatih ekosustava. Izljev nafte bi prouzročio štetu tim sustavima. Uz sve to, cjevovod bi trebao prolaziti kroz indijanske rezervate i njihova sveta i ceremonijalna područja.

Obama je već stopirao izgradnju, nakon čega mu je kanadska tvrtka prijetila tužbom. Presuda nije donesena jer je Donald Trump odobrio nastavak izgradnje. Joe Biden je, jednom od prvih odluka kako je zasjeo na poziciju predsjednika, opet zaustavio projekt. Time je pokazao, barem navodnu, naklonost Demokratske stranke prema okolištu i urođenicima naspram profita.

Pravno stanje oko najavljene tužbe je komplicirano. Kanadska tvrtka se poziva na Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) u sklopu koje je i dogovoren projekt cjevovoda. Riječ je o sporazumu koji omogućuje da u sklopu načela slobodne trgovine, kanadske i američke tvrtke mogu tužiti vlade ukoliko im ugroze poslovanje. Ipak, Sporazum između Sjedinjenih Američkih Država, Sjedinjenih Meksičkih Država i Kanade (USMCA) nasljedio je NAFTA-u 2020. i on ne podrazumijeva mogućnost da kanadske tvrtke tuže američku vladu. TC Energy se nada da će sud donijeti odluku prema sporazumu u sklopu kojeg je dogovoren Keystone XL.

Komentari

komentar





You may also like