Kanadski analitičar pozvao Bidena da okruži Rusiju flotom i zrakoplovima: neodlučnost ohrabruje Moskvu

Robert Rothberg, osnivač i direktor programa za proučavanje unutardržavnih sukoba na Kennedy School of Government Sveučilišta Harvard, reagirao je na aktualna zbivanja i američko-ruske pregovore o strateškoj sigurnosti vrlo oštrim priopćenjem, kojim, u kritičkom tonu, proziva američkog predsjednika Joe Bidena za neodlučnost.

U članku objavljenom u kanadskom mediju The Globe and Mail, Rothberg Bidenu sugerira da poduzme oštre akcije i pošalje američke nosače zrakoplova u Crno more, da brodove u Baltičkom moru stavi u punu borbenu gotovost ispred ruske enklave Kalinjingrad, a zrakoplove američkog ratnog zrakoplovstva stacionira u Njemačkoj.

“Ovo nije vrijeme za pokazivanje neodlučnosti, Joe”, kazao je Rothberg američkom predsjedniku, uvjeren da su upravo to riječi koje bi mu danas uputila i bivša britanska premijerka Margaret Thatcher.

“Suočen s potrebom da se sučeli s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Biden mora pokazati mnogo više odlučnosti, pokazati mnogo više tvrdoće i zauzeti puno ratoborniji stav”, rekao je Rothberg, bivši počasni predsjednik Svjetskog fonda za mir.

“Američki nosači zrakoplova moraju krenuti u Crno more. U Baltičkom moru brodovi u punoj borbenoj gotovosti moraju biti raspoređeni nasuprot Kalinjingrada, ruske enklave u Europi. Američki zrakoplovi raznih tipova trebali bi zauzeti svoje položaje u Njemačkoj – na mogućoj udarnoj udaljenosti od zapadnog dijela Rusije”, ističe on.

Kazao je dalje kako si Biden ne može priuštiti da jednostavno nabroji moguće sankcije i pošalje državnog tajnika Antonyja Blinkena i druge američke diplomate da se upuste u beskonačne pregovore s ruskim predstavnicima.





“Pregovaranje s Putinom bez preuzimanja rizika, odnosno bez demonstracije da su Sjedinjene Države spremne vojno odgovoriti, smanjuje vjerojatnost onoga što Biden želi postići na prvom mjestu, a to je prevencija rata. Jednostavno polaganje ruku i obećanje uvođenja sankcija koje Putin može lako ignorirati je loša taktika. Svaki teoretičar igara ili igrač pokera to dobro zna”, kaže Rothberg.

Pri tom tvrdi kako se “Biden svim silama trudi ne isprovocirati Putina, s pravom strahujući da bi sukob mogao eskalirati u nuklearni rat”.

 





Komentari

komentar

You may also like