Kanadski general: Zapad treba razviti „veliku strategiju“ protiv Kine i Rusije

Foto: britannica.com

Zapovjednik Glavnog stožera kanadske vojske, general Jonathan Vance, inzistira na razvoju “velike strategije” protiv Kine i Rusije. To je izjavio u intervjuu za kanadski medij The Globe and Mail.

General posvuda vidi prijetnje Rusije i njezine saveznice Kine.

“Gledajući globalni krajolik, jasno je da se opasnosti i prijetnje u svijetu povećavaju. Razina stvarne opasnosti ovisit će o načinu odgovora zemalja svijeta prema Kini. Isto se može reći i za potrebu traženja odgovornosti od Rusije ”, kazao je kanadski general.

Zapadni politički čelnici vrlo su zabrinuti predsjedanjem Donalda Trumpa jer je “oslabio američke saveznike povlačenjem trupa iz Afganistana, Iraka, Sirije, Somalije, pa čak i Njemačke”. U tim je uvjetima puno teže djelovati protiv Pekinga i Moskve, izjavio je Vance.

Zapadno političko vodstvo trebalo bi “razviti veliku strategiju za suzbijanje kineskog ekspanzionizma”, uključujući uporabu otoka u vojne svrhe u Južnokineskom moru, koji je ključni pomorski put, kojim se obavlja 30% međunarodnog trgovinskog prometa.





“Razmatrajući ovo, shvaćate kako ova zemlja ne djeluje u skladu sa standardnim međunarodnim pravilima ponašanja. Mislim da se donekle to isto može reći i za Rusiju, koja gradi svoju vojnu prisutnost na Krimu i Crnom moru ”, izjavio je zapovjednik kanadskog Glavnog stožera.

Vance je kazao kako s vojnog gledišta “Rusija ostaje glavna prijetnja Kanadi zbog svoje geografske blizine”, a poglavito zbog činjenice da “aktivno gradi vojnu silu na Arktiku” kako bi “iskoristila otapanje leda u Sjevernom ledenom oceanu, što otvara ove vode za pomorstvo. ”

“Rusija gradi moderne vojne baze na Arktiku, raspoređujući tisuće vojnika, moderne lovce, hiperzvučne  krstareće i interkontinentalne rakete, a također šalje svoje ledolomce i nuklearne podmornice u arktičke vode”, dodao je. (O ovoj temi smo nedavno pisali u našoj analizi, vidi poveznicu ispod teksta)





“Rusija se ne obnavlja samo na Arktiku”, naglasio je general. – Rusi stvaraju vojnu grupaciju pokraj morske rute, za kojom će biti velika potražnja u budućnosti. I u nekim aspektima surađuju s Kinom po tim pitanjima”, kazao je general.

Istodobno je kanadski general priznao da Kanada još nema novih ledolomaca, dok Rusija stvara cijelu flotu od 13 polarnih ledolomaca. Kanadski novi obalni ophodni brodovi na Arktiku zimi ne mogu djelovati na Dalekom sjeveru, a njihovi kapaciteti za probijanje leda vrlo su slabi, izjavio je Vance.

Izrazio je želju za većim brojem snaga i sredstava za potragu i spašavanje i izviđanje na krajnjem sjeveru. Istodobno je dodao kako Kanada ima podvodnu sonarnu tehnologiju za otkrivanje podmornica, kao i satelite koji upozoravaju na približavanje ruskih zrakoplova.

“Trenutačno Sjedinjene Države i Kanada moderniziraju sustave za upozoravanje u svemiru koji su dio NORAD-ovog zračnog zapovjedništva  za Sjevernu Ameriku”, zaključio je general.

Napominjemo: general Jonathan Vance (bivši kanadski zapovjednik u Afganistanu) uskoro će se povući sa svoje dužnosti zapovjednika Glavnog stožera kanadske vojske. Već u siječnju će ga zamijeniti vice-admiral Art McDonald, koji je sada zapovjednik kanadske mornarice.

Zoran Meter: SAD planiraju vojna patroliranja Arktikom – Rusiji „pred nosom“

 

Komentari

komentar

You may also like