Kanadski izbori: “pirova pobjeda” liberala premijera Trudeaua

Izvor: Dnevno.hr

Liberalna stranka Justina Trudeaua ipak je zadržala vlast, ali tijesna izborna pobjeda znači da će kanadski premijer morati sastaviti manjinsku vladu, javljaju u utorak svjetske novinske agencije.

Njegova stranka imat će najviše mjesta u parlamentu, ali će drugi mandat biti puno teži jer će se morati oslanjati na ostale stranke u donošenju zakona.

Očekuje se da će liberali osvojiti 156 od 338 mjesta u parlamentu, što znači da im za većinu nedostaje još 14, piše N1. Trudeauovi konzervativni rivali desnog centra blizu su osvajanja 122 mjesta, što je veliki porast u usporedbi s 95 mjesta koliko su imali ranije.

Ovi savezni izbori smatraju se referendumom o Trudeauu, koji je izdržao težak prvi mandat okaljan skandalom. “Učinili ste to, moji prijatelji. Čestitam!”, rekao je u utorak Trudeau svojim pristašama u Montrealu. Obraćajući se svojim biračima diljem zemlje, Trudeau im je zahvalio: “Hvala što vjerujete da ćemo voditi našu zemlju u pravom smjeru.”
Trudeau je došao na vlast 2015. kao karizmatičan lik obećavajući “sunčane putove”. Međutim, popularnost mu je pala zbog starih fotografija i snimki na kojima je, obučen u Aladina i namazan kao crnac, prema ocjenama javnosti imao “rasističke” ispade. Osim toga, liberalnog premijera je bivša ministrica pravosuđa Jody Wilson-Raybould početkom godine optužila da su joj vladini dužnosnici prijetili da građevinska tvrtka tvrtka SNC-Lavalin ne bude optužena za korupciju. Sada će se morati osloniti na NDP u donošenju ključnih zakona.

Iako je lijevo orijentirana Nova demokratska stranka (NDP) imala je razočaravajuću noć, budući da je osvojila puno manje nego na izborima 2015., ona bi mogla imati znatan utjecaj na novu Trudeauovu vladu.

“Mislim da će se liberalna vlada s podrškom NDP-a dodatno nagnuti prema lijevo”, smatra John Manley, bivši liberalni ministar financija koji danas radi u privatnom sektoru. “To sad poteže niz pitanja oko zahtjeva koje će NDP postavljati. Koja će biti cijena upravljanja? A mislim da će poslovni svijet odgađati svoje odluke dok ne dobiju neku potvrde o tim pitanjima”, dodao je.

Manjinske vlade u Kanadi rijetko traju duže od dvije do dvije i pol godine.

Čelnik NDP-a Jagmeet Singh kazao je kako je razgovarao s Trudeauom i da se obvezao ‘teško raditi kako bi ostvario prioritete države.’

Ankete su prije izbora najavljivale tijesnu utrku između Trudeaua i njegovog glavnog rivala – konzervativnog čelnika Andrewa Scheera.

Prijevremeni rezultati pokazuju da su konzervativci zapravo osvojili najviše glasova na nacionalnoj razini.
47-godišnjeg Trudeaua koji je kao premijer promicao različitosti, u posljednjoj fazi kampanje podržao je i bivši američki predsjednik Barack Obama koji se smatra jednim od posljednjih progresivnih čelnika u većim svjetskim demokracijama. No, bivši sin pokojnog premijera Pierrea Trudeaua, morao je nadvladati i činjenicu da su se Kanađani zamorili njegovom vladom.

Američki predsjednik Donald Trump, čiji je odnos s Trudeauom često bio napet, čestitao mu je na Twitteru na “divnoj i teško dobivenoj pobjedi.“

Autor: M.J.

 

Trudeau ipak slavi, ali izgubio je većinu!

Komentari

komentar

You may also like