Kanadski premijer: „Putin je odgovoran za gnusne ratne zločine“ u Ukrajini

Kanadski premijer u nedjelju je stigao u iznenadni posjet Ukrajini, gdje je optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina za “gnusne ratne zločine”, piše turska agencija Anadolu.

“Jasno je da je Vladimir Putin odgovoran za gnusne ratne zločine. Mora postojati odgovornost”, rekao je Justin Trudeau na konferenciji za novinare zajedno s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

“Kanada će podržati Ukrajinu dok tražite pravdu za svoj narod kojeg Rusija ubija i brutalizira.”

Trudeau je na Twitteru napisao da je posjetio grad Irpin, u blizini glavnog grada Kijeva, kako bi “pokazao našu potporu Ukrajini i njezinom narodu”.

“Naša poruka predsjedniku Zelenskom i Ukrajincima je sljedeća: Kanada će uvijek stajati rame uz rame s Ukrajinom.“

Prilikom posjeta gradonačelnik Irpina Oleksandr Markushyn je na Telegramu rekao: “Upravo sam imao čast susresti se s premijerom Kanade Justinom Trudeauom, koji je došao u Irpin da svojim očima vidi sav užas koji su ruski okupatori izazvali naš grad.”





“Nadam se podršci gospodina Justina Trudeaua u organiziranju napora ukrajinske dijaspore u Kanadi da popravi infrastrukturne objekte u Irpinu.”

Trudeau je obećao veću vojnu potporu Ukrajini, uključujući kamere za bespilotne letjelice, satelitske snimke, malokalibarsko oružje, streljivo i financiranje operacija čišćenja mina i najavio nove sankcije protiv 40 ruskih pojedinaca i pet entiteta.

Kanada daje 25 milijuna dolara Svjetskom programu za hranu za sigurnost hrane u Ukrajini, rekao je, istovremeno najavljujući ponovno otvaranje kanadskog veleposlanstva u Kijevu.





Zelenskyy je pozdravio Trudeaua kao “dobrog prijatelja naše zemlje”.

Tijekom posjeta Trudeaua su pratile potpredsjednica vlade Chrystia Freeland i ministrica vanjskih poslova Melanie Joly, navodi Anadolu.

 

Komentari

komentar

You may also like