Kanadsko-saudijski odnosi nakon diplomatskog skandala ubrzano tonu

Diplomatski skandal koji je prije nekoliko dana izbio između Saudijske Arabije i Kanade, koji je rezultirao proglašenjem kanadskog veleposlanika u Rijadu „personom non grata“, nastavlja dobivati na snazi i prijeti opasnom narušavanju svekolikih odnosa dviju zemalja koji su, inače, usprkos svim povremenim „nesuglasicama“ prije svega vezanim uz poštivanja ljudskih prava u saudijskom kraljevstvu, bili vrlo dobri i stabilni.

Najnovije zaoštravanje odnosa između dviju zemalja danas se prelilo i na suradnju u medicini i zdravstvu. Rijad je objavio kako prekida sve svoje medicinske programe i povlači svoje pacijente iz kanadskih bolnica u bolnice drugih država.

„Ataše Saudijske Arabije po pitanjima zdravstvene zaštite u SAD-u i Kanadi zaustavio je sve medicinske programe u Kanadi i provodi koordinaciju vezano uz premještaj svih saudijskih pacijenata iz kanadskih bolnica u druge bolnice koje se nalaze izvan Kanade, suglasno naputcima vlade“, stoji u priopćenju koje su objavili saudijski mediji.

Već ranije saudijski nacionalni zračni prijevoznik prekinuo je sve letove za Kanadu, a također su zamrznuti i svi novi trgovinski kontakti s Ottawom, kao i zajednički obrazovni programi.

Sukob dviju država počeo je nakon što je Ottawa od Rijada zatražila oslobađanje aktivista iz udruga za ljudska prava, između ostalog i poznate američko-saudijske aktivistice za prava žena Samar Badawi, vrlo bliske bivšoj američkoj administracij, prije svih Hillary Clinton, ali i supruzi samog Baracka Obame, Michelle. U tom je kontekstu zanimljvo kako je američki State Department izjavio kako se neće miješati u kanadsko-saudijski sukob, ali da će i dalje „razgovarati“ s Rijadom o poštivanju ljudskih prava. To najbolje ukazuje koliki je odmak učinila Trumpova administracija u odnosu na prethodne kada su u pitanju problemi oko vrijednosnih kategorija u drugim zemljama, što je sukladno Trumpovim predizbornim obećanjima o prestanku miješanja u unutarnje stvari drugih zemalja. Naravno, to je samo uvjetno tako, jer, primjerice, za Iran, Sjevernu Koreju, Venezuelu i njima slične zemlja takva pravila i odstupanja ne vrijede. Osim toga, Trumpu je u sadašnjim geopolitičkim odnosima na Bliskom istoku više nego nužno oslanjanje na Saudijsku Arabiju, do te mjere, da čak u nekim načelnim pitanjima, poput uistinu ugroženih ljudskih prava u toj zemlji, ne želi stati na stranu niti svog velikog vojnog i svakog drugog saveznika i prvog susjeda – Kanade. To najbolje i svjedoči o tome koliko danas vrijede formalna i tako razvikana vojna i druga savezništva.

Dakle, geopolitika je uvijek ispred svega, a sve ostalo mora pričekati povoljnija vremena. I Saudijska Arabija upravo to i koristi. Ona, kroz ovaj spor s Kanadom, upravo pokušava dokazati svim drugim državama kako neće tolerirati njihove „lekcije“ i miješanje u njezine unutarnje stvari, znajući vrlo dobro kolika je njezina trenutačna važnost po američke interese u regiji. A Kanada i ostale, prije svega zapadne zemlje, morat će se tome ili prilagoditi (što za njih, poznavajući njihov pragmatizam i političku i poslovnu doktrinu neće biti neki poseban problem, a za ugled pred domaćom i svjetskom javnošću tko od tamošnjih političara više uopće mari), ili će snositi ekonomske posljedice kroz zamrzavanje unosnih poslova (uključno, i prije svega, onih vezanih uz izvoz naoružanja) s diplomatski vještim, lukavim i prebogatim arapskim Istokom.





 

S. Arabija proglasila kanadskog veleposlanika „personom non grata“





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like