Kandidatkinja njemačkih „Zelenih“ za kancelarku umjesto posjeta stradalima nastavila odmor

Velike poplave u Njemačkoj mogle bi utjecati na jesenske izbore

Njemačku, poglavito njen zapadni dio, pogodila je katastrofalna nepogoda golemih razmjera u obliku višednevnih obilnih pljuskova koji traju još od ponedjeljka i koji su prouzročili velike poplave i izlijevanje rijeka čije su bujice nosile sve pred sobom, usmrtivši pri tom oko 150 ljudi i izazvavši goleme materijalne štete.

Prizori kojima ovih dana svjedočimo, kao i broj žrtava puno su primjereniji za pojedine zemlje tzv. Trećeg svijeta, izložene čestim uraganima i sličnim prirodnim nepogodama, ali i s nemjerljivo skromnijim mogućnostima u borbi protiv prirodnih stihija nego li su to one kojima raspolaže bogata i organizirana njemačka država.

S ekstremnim hirovima prirode nemoguće se potpuno učinkovito boriti, neovisno o kojoj zemlji svijeta se radi, koliko ona bogata bila i koliko imala dobro ustrojen sustav za sprječavanje i sanaciju katastrofa. Ali ono što se uvijek može i mora u takvim (ne)prilikama, kao minimum – je pokazati suosjećanje sa žrtvama i pružiti adekvatnu pomoći u najvećoj mogućoj mjeri. To se u prvom redu odnosi na političare koji u svojim rukama imaju poluge za brzo djelovanje –  kao u praktičnoj pomoći tako i u medijskom aktivizmu za što bržu mobilizaciju potrebnih snaga. Radili ono to sa srcem, ili manjom dozom iskrenosti a većom PR-a, ostavljamo njima na dušu. Najvažnije je ipak da barem iskažu pijetet žrtvama i daju nadu onima kojima je nada najpotrebnija.

Većina njemačkih političara, koji obnašaju ili „samo“ pretendiraju“ na visoke državne dužnosti to jako dobro znaju. Ili ipak ne?

Tako je u četvrtak, 15. lipnja, kandidat za kancelara bloka CDU/CSU Armin Laschet posjetio poplavom pogođeno naselje Altena, u saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija kojom on predsjeda. Na slici, u pozadini koje se vide kaotični prizori s potopljenim automobilima, Laschet se u kišnom ogrtaču, bez kravate, obraća ljudima riječima kako „nećemo žrtve ostaviti same s problemima“.





Slično je postupio i kandidat za saveznog kancelara od strane SPD-a i sadašnji ministar financija Olaf Scholz. Prekidajući godišnji odmor, također je otišao na područje pogođeno vremenskim nepogodama kako bi “dobio izravnu sliku onoga što se događa” (info: Die Welt). Pri tom je izjavio kako će “učiniti sve kako bi osigurao da savezna vlada pruži potrebnu financijsku pomoć”.

Međutim, pravi šok i nevjericu kod Nijemaca izazvala je činjenica da je jedna od vrlo ozbiljnih kandidatkinja za buduću kancelarku, čija se stranka Zeleni nalazi na drugom mjestu popularnosti – iza CDU-a, a ispred SPD-a, Annelena Berbock – odustala od posjeta unesrećenim područjima Njemačke i lagodno nastavila svoj godišnji odmor. Ona, istina, ne obnaša nikakvu državnu dužnost i nema izvršne ovlasti u svojim rukama, ali je kao čelnica stranke koja ju je kandidirala i koja se navodno zalaže za nekakve „uzvišenije“ vrijednosti poput zaštite okoliša i klime, morala reagirati, ako već ne humanije (licemjernost mnogi Zelenih i onih koji iza njih stoje već je dobro poznata), onda barem politički mudrije – jer SPD itekako želi povratiti svoju „vječnu“ poziciju druge najjače političke snage u zemlji i Zelenima opasno „puše za vratom“.

Annelena Berbock je u vrijeme katastrofe koja je pogodila Njemačku – zemlju na čelu čije vlade želi biti u iduće četiri godine (parlamentarni izbori se održavaju u jesen, 26. rujna), radije izabrala neki svoj „srednji put“ – ne želeći prekidati godišnji odmor i obići poplavama pogođena područja. Ali je zato poželjela unesrećenim sunarodnjacima brz oporavak i (od vlasti) zatražila pružanje sve potrebne pomoći.





Ovo je eklatantan primjer nebrige, izostanka empatije, lijenosti i hedonizma (toliko svojstvenih suvremenim političarima diljem svijeta) – i teško je vjerovati da ovakav potez kandidatkinje stranke Zeleni neće znati iskoristiti njezini politički protivnici, tim više što Annelenu Berbock ionako još uvijek potresa skandal zbog netočnog prijavljivanja svog imovinskog stanja što brojni Nijemci, koji traže novu, politički „čistu“ figuru teško praštaju.

Hoće li joj oprostiti ili zaboraviti i ovaj sadašnji „gaf“ i omogućiti joj da vodi zemlju u ova,  po mnogim pitanjima krajnje složena vremena pokazat će samo vrijeme. Ali kako god bilo, izgovora za ovako nešto jednostavno nema.

 

Komentari

komentar

You may also like