Kandidatkinja za japanskog premijera želi američke rakete srednjeg dometa u Japanu

Kandidatkinja za mjesto predsjednika japanske vladajuće Liberalno demokratske stranke i bivša ministrica pravosuđa Sanae Takaichi smatra nužnim rasporediti američke rakete srednjeg dometa na teritoriju Japana, objavio je u ponedjeljak, 20. rujna, TASS

“Vjerujem da je raspoređivanje projektila srednjeg dometa apsolutno nužno. To je potrebno, između ostalog, za zaštitu našeg teritorija i ljudi”, kazala je Takaichi u ponedjeljak tijekom rasprave na televiziji Fuji. Izjavila je kako će, ako postane premijerka, voditi aktivni dijalog sa Sjedinjenim Državama po tom pitanju. Raspoređivanje američkih projektila potrebno je za odvraćanje Sjeverne Koreje i Kine u regiji.

Međutim, ostali kandidati za čelnika japanske vlade nemaju takvo mišljenje.

Konkretno, ministar, nadležan za cijepljenje protiv koronavirusa, Taro Kono, izjavio je kako je to besmisleno, dok je bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida kazao kako će mnogo ovisiti o detaljima takvog plana, kao i o reakciji stanovništva.

Bivša ministrica upravnih poslova i komunikacija Seiko Noda nazvala je raspravu o tom pitanju “iznimno opasnom” i istaknula da bi u ovom slučaju diplomacija trebala imati prioritet nad jačanjem vojske.

Podsjećamo: u Japanu je prije tri dana počela kampanja uoči izbora 29. rujna za predsjednika vladajućeg LDP-a, koji će, također, postati i novi premijer nakon što je još uvijek aktualni i prošle godine izabrani premijer Yoshihide Suga nedavno podnio ostavku na svoju dužnost. Za čelno mjesto vladajuće stranke natječu se spomenuta 4 kandidata, a aktualni premijer na odlasku podržao je kandidaturu Taro Kona.
Prošle je godine posebni izaslanik američkog predsjednika za kontrolu naoružanja Marshall Billingsley izjavio kako Washington u budućnosti razmatra mogućnost postavljanja raketa srednjeg dometa u azijsku regiju, uključujući i Japan.

Komentari

komentar

You may also like