Kao na licitaciji: Azija za LNG spremna plaćati još veće cijene kako ne bi išao u EU

S novim danom ponovno su porasle na cijene plina na europskim burzama na novu rekordnu razinu, o čemu smo danas već detaljno pisali (pogledaj poveznicu).

Međutim, ako je netko u Europi pomislio kako će zbog toga prema europskim LNG terminalima konačno krenuti glavnina ukapljenog plina, koji ih je proteklih mjeseci zaobilazio zbog velikih cijena koje dobavljači LNG-a postizali na azijskom i južnoameričkom tržištu, možda se ipak prevario. Jer, barem ono azijsko tržište, ne namjerava „bez borbe“ Europi predati buduće isporuke plina samo zato što su njegove europske spot cijene podivljale i postale konkurentne onim azijskim tj. postale privlačne dobavljačima koji gledaju isključivo profit. Danas su one dosegle nevjerojatna 802 dolara za 1000 m3 na nizozemskom čvorištu TTF.

Naime, prema današnjim vijestima, u Aziji su potrošači ipak spremni platiti još više kako bi zadržali opskrbu ukapljenim plinom.

Podsjetimo kako manje od mjesec dana prije početka sezone grijanja, trenutačne zalihe plina u europskim skladištima zaostaju za prošlogodišnjim akumulacijama za gotovo četvrtinu ili za 24,6 milijardi kubičnih metara. A tržište se boji da bi zimi u zemljama EU-a moglo doći do nedostatka goriva.

Zbog ne povećavanja isporuka od strane ruskog Gazproma, kao i spomenutog zaobilaženja dobavljača LNG-a europsko se tržište mora natjecati po primamljivosti cijena s onim azijskim i južnoameričkim – što je do sada nezabilježen