Kaos i naguravanje u Skupštini Srbije na raspravi o Kosovu

Polemika srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i dijela oporbe tijekom vrlo žučne rasprave o planu za Kosovo u četvrtak u srbijanskom parlamentu pretvorila se u jednom trenutku u naguravanje i salvu teških riječi, prijeteći prerasti u fizički sukob.

Zbog verbalnih napada i naguravanja zastupnika nekoliko desetaka oporbenih stranaka i vladajućih naprednjaka (SNS), čiji je šef srbijanski predsjednik, sjednica ja nakratko prekinuta, a predsjednik parlamenta Vladimir Orlić oporbu je optužio za pokušaj “linča” predsjednika države.

Svemu je prethodio govor vođe konzervativnog pokreta Dveri Boška Obradovića, koji je pozvao Vučića da se nedvojbeno izjasni je li “za potpisivanje ultimatuma o Kosovu ili ne” i priznaje li “lažnu državu Kosovo”. Vučićevo obraćanje zastupnici dijela oporbe popratili su povicima i skandiranjem “Ne damo Kosovo”, “Izdaja, izdaja” i “Kosovo je srce Srbije”, te su razvili transparent “Ne kapitulaciji”.

Vučić je optužio oporbu da su izdali Kosovo tvrdeći da vlast brani Kosovo od “takvih” kao što su oni, aludirajući na razdoblje vlasti Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, koja danas predvodi tvrdu nacionalnu koaliciju NADA. “Vi pričate o izdaji, vi, sram vas bilo”, uzvikivao je vidno iznervirani Vučić žustro odgovarajući oporbi. On je oporbi, koja se pozivala na kršenje skupštinskog Poslovnika, rekao da je njima “Poslovnik Skupštine važniji od Kosova”.

Razlika između njih i nas je to što je nama Srbija svetinja, a njima Poslovnik, rekao je Vučić. Nakon što su se strasti smirile, zastupnici SNS-a skandirali su Vučiću: “Aco, Srbine”.

Komentari

komentar

You may also like