Kaos na Lesbosu: požari, policija uporabila suzavac protiv migranata

Na gračkom otoku Lesbos, posljednjih godina poznatom kao prenapučeno utočište za tisuće migranata koji su s teritorija Turske došli s ciljem daljnjeg odlaska u zapadne zemlje EU, sinoć su interventne policijske snage bilo primorane uporabiti suzavac kako bi smirile nerede pri pokušaju proboja migranata iz izgorjelog izbjegličkog kampa Moria u obližnji grada Mitilini i tamošnju luku, izvijestila je grčka televizija Open, u večernjem terminu svojih novosti.

Požar se dogodio sinoć, a u njemu je izgorio najveći grčki prihvatni centar za prijam i identifikaciju migranata i izbjeglica Moria. U njemu se nalazilo 12,8 tisuća osoba. Ne isključuje se podmetanje kao uzrok požara, s obzirom kako je vatra izbila na više mjesta istovremeno. Požar je izbio nedugo nakon što je postalo jasno kako u kampu ima 35 osoba zaraženih koronavirusom Covid-19.

„Specijalna policija pokušala je pružiti otpor tisućama migranata koji su napustili svoje šatore, koji nisu izgorjeli u vrijeme požara, i koji su nastojali prodrijeti u grad Mitilini“, objavila je spomenuta televizija. Policija je bila primorana uporabiti suzavac, migranti pale travu uzduž ceste te su počeli požari, kazano je dalje od strane izvjestitelja iste televizije. „Na cesti su tisuće ljudi, mnogo obitelji“, navodi Open TV.

U četvrtak se očekuje pristizanje policijskih pojačanja na otok, kao i uplovljavanje dvaju putničkih brodova i dvaju desantnih brodova grčke ratne mornarice, na koje će se smjestiti oko 2 tisuće izbjeglica, izjavio je grčki ministar za migracije Notis Matarakis, koji je, na zahtjev premijera Mitsotakisa, na otok stigao zajedno s ministrom unutarnjih poslova Takisom Teodorikakosom. Sa tri čarter avio-leta na grčko kopno prebacit će se i 408 djece bez roditelja, a za sve ostale migrante dostavit će se šatori.

Na čitavom Lesbosu proglašeno je izvanredno stanje i ono će trajati 4 mjeseca.

O ovoj tragediji sinoć je izvijestio i CNN, a na ovom linku možete vidjeti i kadrove s mjesta događaja.





 

 

 





Komentari

komentar

You may also like