Kaos na predizborima Demokratske stranke u Iowi

Iowa je američka savezna država od svega tri milijuna stanovnika i daje zanemariva 42 delegata za demokratsku konvenciju (što je svega oko jedan posto) na kojoj se bira demokratski kandidat za predsjednika SAD-a. Međutim u Iowi se, tradicionalno, indirektno određuje koji će kandidat demokrata na kraju biti i onaj službeni, koji će nastojati zasjesti u prvu fotelju Bijele kuće.

S tim su ciljem birači u Iowi jučer izišli na više od 1,6 tisuća birališta, želeći izabrati demokratskog protukandidata trenutačnom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu. Ali, kako se čini, jučerašnji predizbori krenuli su prilično kaotično. Objava njihovih rezultata odgođena je jer, kako je navedeno, Demokratska stranka provjerava „kvalitetu“ i pojedine „nedosljednosti“ iz podataka dobivenih s tamošnjih biračkih mijesta. Glasnogovornica demokratske stranke u Iowi Mandy McClure izvijestila je kako je problem nastao u prijenosu podataka i da se ne radi o tehničkom problemu ili hakiranju. Navodno bi objava konačnih rezultata mogla biti odgođena za nekoliko dana, smatraju pojedini analitičari.

U doba visoke informatičke tehnologije, kao i činjenice da se ne radi o bilo kome, već jednoj od dvije ključne američke političke stranke, jasno je kako ovakva obrazloženja nemaju previše smisla i da je posrijedi vjerojatno nešto drugo: prije svega unutarstranačko odmjeravanje snaga i sukob različitih interesnih grupacija povezanih sa svakim od pojedinih kandidata. Zato je ovo, zapravo, nova velika „mrlja“ na sveukupno stanje demokracije u SAD-u, koja se do ne tako davno smatrala globalnom „perjanicom“ i obrascem za slobode i ljudska prava u čitavome svijetu. Ona je proteklih godina, a poglavito uoči i tijekom predsjedničke kampanje 2016.g. degradirala u punom smislu te riječi, kada su do izražaja dolazili ne argumenti i otvorena demokratska rasprava, već najniža podmetanja i klevete često i na najnižoj osobnoj razini, bez bilo kakve odgovornosti za izrečenu riječ ili neistinu. Sve u svrhu pobjede koja je jedini cilj i za ostvarivanje koje su, očito, postala dozvoljena sva sredstva osim klasičnog nasilja.

Ovakav „gaf“ u Iowi i neuvjerljivo obrazloženje od strane demokrata već je iskoristio voditelj Trumpove kampanje Brad Parscale, napisavši na svom twittu slijedeće: “Katastrofa Demokratske stranke. Ne mogu organizirati ni glasanje, a žele voditi vladu. Ne, hvala.“

Podsjećamo: jučer su članovi demokratske stranke u Iowi birali između 11 kandidata, predvođenih favoritima Berniejem Sandersom, Joeom Bidenom, Elizabeth Warren i Peteom Buttigiegom. S glasovanjem se krenulo u 2 ujutro po srednjoeuropskom vremenu. Nakon Ioew slijede glasovanja u New Hampshireu, Nevadi i Južnoj Karolini, također u veljači.

Važno je naglasiti kako će se onaj, tko ostane u utrci do tzv. superutorka (3. ožujka), kada će glasati 15 saveznih država, morati suočiti s milijarderom i bivšim gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom. Potonji je odlučio preskočiti prve savezne države kako bi se koncentrirao na one koje daju više delegata.
Prema najnovijim anketama Bernie Sanders preskočio je favoriziranog demokratskog kandidata Joe Bidena, kojemu je, očito, naškodio veliki sukob s Trumpom u kojemu ga je potonji optužio za zlouporabe ovlasti u aferi s plinskim biznisom njegovoga sina Huntera Bidena u Ukrajini 2016.g., u vrijeme dok je Biden bio potpredsjednik SAD-a u Obaminoj administraciji. Sanders je na prethodnim predizborima gotovo pobijedio i favoriziranu Hillary Clinton. A sada je, uoči glasovanja u Iowi, Sanders i ispred Bidena, i ispred Warrena i Buttigiega koji su na 3. odnosno 4. mjestu.

 

 

Komentari

komentar

You may also like