Kaos s gorivom na istoku SAD-a spašavaju europski i ruski tankeri

Kaotično stanje s nedostatkom goriva na istoku SAD-a nakon hakerskog napada na tamošnji cjevovod Colonial Pipeline nastavlja se i dalje, a ta tvrtka niti 5 dana od napada nije objavila kada će se stanje s opskrbom normalizirati.

Pojedine savezne države krenule su i s restrikcijama pa je tako Florida već proglasila izvanredno stanje i, na primjer, ukinula ranija ograničenja koja su se odnosila na maksimalnu veličinu cisterni za gorivo koje mogu ući u državu. Redovi na benzinskim crpkama su veliki, a panika se javlja i u Tennesseeju, Georgiji i Sjevernoj Karolini.

U tim i takvim okolnostima, koje samo ukazuju na svu ranjivost američkog energetskog sustava više zbog čudnih zakona u odnosima među saveznim državama nego stvarnih operativnih mogućnosti, svjedoči i vijest da su pomoć SAD-u, očito, odlučili poslati s druge strane Atlantika. I to i Europa i Rusija.

Naime, prema navodima navigacijske platforme Marinetraffic najmanje 15 tankera s više od 5 milijuna barela nafte i naftnih derivata već se  kreće iz Europe prema lukama na istočnoj obali SAD-a. Tankeri većinom kreću iz Nizozemske, a jedan je krenuo i iz ruske baltičke luke Ust-Luga, 100-tinjak kilometara zapadno od Sankt Peterburga, prema konačnom odredištu u New York.

Podsjećamo: istočna obala Sjedinjenih Država preko spomenutog cjevovoda  prima čak 45% goriva, kojim se opskrbljuju deseci milijuna ljudi. Dovoljno je reći kako taj cjevovod završava u megapolisu New Yorku, kao njegovom krajnjem korisniku.

Komentari

komentar
You may also like