Kaos u Crnoj Gori protiv ustoličenja mitropolita: suzavci, rafali i barikade

Crna Gora odvojila se od Srbije 2006. godine, ali crnogorska pravoslavna crkva nije postala samostalna, već je pod okriljem Srpske pravoslavne crkve. Crnogorski nacionalisti to smatraju simbolom srbijanskog utjecaja na samostalnu Crnu Goru. Beograd se protivi osnivanju samostalne crnogorske pravoslavne crkve.

Do problema je došlo zbog  jutrošnjeg ustoličenja novog crnogorsko-primorski mitropolita Joanikija. Naime, prošli mitropolit Amfilohije je preminuo prošle godine. Vodio je prosvjede protiv crnogorskog zakona o slobodi vjeroispovijesti za kojeg je smatrao da želi oduzeti imovinu u vlasništvu SPC, a koja je na teritoriju Crne gore. Također, prošli mitropolit je u svojoj rezidenciji na Cetinju ugostio je srpskog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana za vrijeme mračnih 90-tih.

Upravo Cetinje je postalo poprište jutrošnjih sukoba. Iako je riječ o gradiću od 15-ak tisuća stanovnika, Crnogorci Cetinje smatraju prijestolnicom crnogorskog pravoslavlja. Upravo tamo SCP je odlučilo ustoličiti novog mitropolita. Nisu htjeli odustati niti od ustoličenja, niti od lokacije ustoličenja. Joanikije je stigao helikopterom i uz zaštitu specijalne postrojbe policije.

Proces ustoličenja ipak je završen unatoč protestima. Nakon ustoličenja mitropolit Joanikije rekao je da će trebati dosta vremena da se prevladaju sadašnje podjele kojih je dobar dio umjetno izazvan. “Mi smo činili sve da ih ne bude, ali trebat će nam dosta vremena”, rekao je Joanikije. Također, Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić osudio je napad na policiju i kazao da je riječ o napadima na državu koji su politički motivirani. Za nerede je premijer optužio predsjednika Milu Đukanovića i njegovu stranku Demokratske partije socijalista (DPS) te je rekao kako su povezani s kriminalnim strukturama.

U subotu predvečer u Cetinje je stigao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović. Prethodno je optužio Srbiju za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

I zbilja, jedan od 14 uhićenih je savjetnik za sigurnost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, koji je, kako pokazuje snimka objavljena na internetu, u jednom trenutku nasrnuo na policajce. Oko 20 policajaca povrijeđeno je danas u sukobima na Cetinju, izjavio je za TVCG pomoćnik direktora Uprave policije Crne Gore Dragan Gorović. Oko desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć.





Barikade od automobilskih guma, visoke i po 4 metra postavljaju se još od jučer kako bi spriječili dolazak mitropolita. On je ipak stigao zaštićenim helikopterom. Dio barikada je zapaljen. Policija je odgovorila suzavcima i šok bombama. Čuju se i rafali, javlja nova.rs.

Prosvjednici su akciju počeli i prije zore, a policija je krenula u uklanjanje barikada u 6 ujutro. Situacija u crnogorskoj prijestolnici je sada mirnija, građani su u šetnji ulicama Cetinja, a policija raščišćava ostatke barikada i uspostavlja redovit promet.

Ministar unutrašnjih poslova, Sergej Sekulović kazao je kako je policija upotrijebila razmjernu, a ne prekomjernu silu i da su poštovana ustavna prava građana, prenosi RTCG.





Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić  koji je za Prva TV rekao je da je dobro što je vlada Crne Gore promijenila odluku i da je dopustila da se održi ustoličenje mitropolita Joanikija.”Cetinje je mjesto gdje postoji izrazita mržnja prema svima koji pripadaju nekim drugim narodima osim crnogorskom, ali čak ne bih rekao da je to stvarna mržnja nego da je potaknuta od dijela političara”, rekao je Vučić.

 

 

Komentari

komentar

You may also like