Kaos u Kazahstanu: Pucnjava i oklopna vozila

Nekoliko oklopnih vozila i deseci vojnika ušli su u četvrtak ujutro na glavni trg u najvećem kazahstanskom gradu Almatyju, gdje su nastavljeni sukobi prosvjednika i snaga sigurnosti u kojima ima i mrtvih, objavile su novinske agencije.

Dok se vojska približavala masi čula se pucnjava, rekli su svjedoci. Državna televizija izvijestila je u četvrtak da je Narodna banka Kazahstana odlučila zaustaviti rad svih financijskih institucija. Internet u zemlji uglavnom ne radi, prenosi Reuters.

Kazahstan je u srijedu proglasio izvanredno stanje na čitavu teritoriju nakon prosvjeda potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a UN i SAD pozivaju sve stane na suzdržanost. Predsjednik Kasim Tokajev je održao drugi govor u razmaku od nekoliko sati, dok zemlju potresaju najsnažniji prosvjedi u više od deset godina, kojih je okidač bio porast cijena energenata. Predsjednik Kazahstana kazao je da terorističke bande obučene izvan zemlje zauzimaju zgrade, infrastrukturu i otimaju oružje. Tvrdi da su prosvjednici preuzeli kontrolu nad zračnom lukom u najvećem gradu Almatyju te nad pet zrakoplova iz te zračne luke, uključujući i strane. “To zapravo više nije prijetnja, to je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže… da im hitno pomognem”, rekao je Tokajev. Osudio je “masovne napade na pripadnike snage reda”, optužujući “kriminalne elemente koji premlaćuju vojnike, vuku ih gole po ulici, napadaju žene i pljačkaju trgovine”.

Sigurnosne snage u Kazahstanu kažu da su ubile desetke protuvladinih izgrednika u operaciji uspostavljanja reda u glavnom gradu Almatyju. Vojska se uplela nakon što su prosvjednici pokušali preuzeti kontrolu nad policijskim postajama u gradu, rekla je glasnogovornica policije. U nemirima je ubijeno 12 pripadnika snaga sigurnosti, a 353 su ozlijeđena u više regija, prenosi BBC.

Nasilje je potaknulo kazahstanskog predsjednika Kasima Tokajeva da zatraži pomoć od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana. Taj savez pod vodstvom Rusije ponudio je slanje mirovnih snaga u Kazahstan. Armenski premijer Nikol Pašinjan na Facebooku je objavio da će neodređeni broj pripadnika mirovnih snaga otići u Kazahstan na ograničeno vrijeme kako bi stabilizira situaciju nakon što su zapaljenje zgrade državnih institucija te nakon što je zauzeta međunarodna zračna luka Almaty.

Trupe CSTO će biti raspoređeni kako bi pomogli u “stabilizaciji” zemlje, koja je članica Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) zajedno s Rusijom, Bjelorusijom, Tadžikistanom, Kirgistanom i Armenijom. CSTO je potvrdio da su ruski padobranci poslani kao mirovnjaci, s već raspoređenim elitnim postrojbama, a snimke koje su objavili ruski mediji prikazuju vojnike kako se ukrcavaju u vojni transportni zrakoplov, piše BBC.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s Tokajevom i bjeloruskim predsjednik Aleksandrom Lukašenkom u srijedu o neredima u Kazahstanu, objavila je bjeloruska novinska agencija Belta. “Almaty je napadnut, uništen i vandaliziran. Stanovnici Almatyja postali su žrtve napada terorista i bandita pa smo dužni poduzeti sve moguće radnje da zaštitimo našu državu”, poručio je Tokajev. Tokajev je također smijenio čelnika obavještajne službe Karima Masimova, objavio je njegov ured.

Lokalni mediji javili su da su prosvjednici ušli u predsjedničku rezidenciju i ured gradonačelnika najvećeg grada u zemlji i zapalili obje zgrade.  Te informacije nemoguće je provjeriti, kao i vijest da su podmetnuli požar u zračnoj luci Almaty, prenosi agencija AFP. Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile izvanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatyju, pokrajini Mangistau i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Da bi umirio prosvjednike Tokajev je ranije u srijedu rekao da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva koji je još zadržao velik utjecaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine. Nazarbajev (81) nije viđen u javnosti od početka prosvjeda i sada je definitivno gurnut na marginu. Bivši čelnik Komunističke partije koji je bio predsjednik Kazahstana gotovo tri desetljeća od proglašenja neovisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine izgradio je svojoj zemlji ugled stabilne države i privukao stotine milijarda dolara stranih ulaganja zahvaljujući naftnom bogatstvu i metalima. No, mlade generacije traže slobode kao i u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza, piše Reuters. Kazahstan je bio prvo gospodarstvo središnje Azije i stalno bilježilo dvoznamenkasti rast, a sada trpi zbog pada cijena nafte i ekonomske krize u Rusiji koja je dovela i do devalvacije kazačke nacionalne valute tenge te izazvala snažnu inflaciju.

Stanovnik Almatyja koji je u srijedu razgovarao s prosvjednicima rekao je da većina onih koje je sreo dolazi iz siromašnih predgrađa ili obližnjih sela. Na glavnom trgu dijelila se votka, a neki su raspravljali hoće li krenuti prema gradskoj tržnici ili bogatom područjima grada zbog moguće pljačke, rekao je stanovnik. Na ulici vlada potpuna anarhija, dodao je. Snimke objavljene na internetu prikazuju prosvjednike kako skandiraju ispred golemog brončanog kipa Nazarbajeva, preko kojeg je prebačena užad u očitom pokušaju da ga se sruši.

Nakon što je prihvatio ostavku vlade, Tokajev je naredio vršiteljima dužnosti ministara da ponište poskupljenje goriva zbog kojeg se udvostručila cijena ukapljenog naftnog plina koji se naširoko koristi za vozila u Kazahstanu. Kremlj je priopćio kako očekuje da će Kazahstan, blizak saveznik, brzo riješiti svoje unutarnje probleme, upozoravajući druge zemlje da se ne miješaju.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da su ruske optužbe da je SAD potaknuo nemire lažne.

Komentari

komentar

You may also like