Kaotično stanje na britanskoj političkoj sceni, a loši su i ekonomski pokazatelji

Britanska funta u utorak u jutro pala je ispod 1,20 dolara, čime je dostigla svoj minimum od listopada 2016.g., temeljem rasta zabrinutosti povezanih s Brexitom, objavio je medij CNBC.

Perspektiva mogućih prijevremenih parlamentarnih izbora samo dodatno usložnjava cjelokupno stanje u Velikoj Britaniji. Tečaj britanske valute u utorak u 11:40 sati iznosio je 1,1995  dolara za jednu funtu, što je najmanji iznos od listopada 2016.g.

Inače, oporbena Laburistička stranka, kao i druge parlamentarne oporbene stranke, za danas, prvi radni dan parlamenta nakon ljetne stanke, planiraju provesti glasovanje o odgađanju izlaska Velike Britanije iz EU 31. listopada na rok do 31. siječnja 2020.g. Ako u tome uspiju, time će se „svezati“ ruke premijeru Borisu Johnsonu prije starta suspenzije parlamenta, naznačenog od 9. rujna do 14. listopada. A ako se to dogodi, premijer prijeti prijevremenim parlamentarnim izborima, navode britanski mediji. Prema navodima Sky Newsa parlamentarni izbori planiraju se za 14. listopada.

Boris Johnson upravo je danas izjavio kako su šanse za sporazum o Brexitu između Velike Britanije i EU porasle, te je pozvao zastupnike da djeluju u skladu s vladom, naglasivši ponovo, kako će se Brexit provesti do kraja listopada sa ili bez sporazuma.

Prošli mjesec Britanska banka je upozorila kako će Brexit bez sporazuma dovesti do pada funte, s tim da bi daljnji pad gospodarstva u idućem tromjesečju značio i ulazak zemlje u recesiju. Inače, britanski BDP u II. tromjesečju pao je po prvi put nakon šet godina.

Očito je kako Veliku Britaniju očekuje „vruća“ i burna politička jesen.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like