Katar i Kina potpisali ugovor za LNG plin na 27 godina

Državni QatarEnergy je jučer potpisao 27-godišnji ugovor o opskrbi kineskog Sinopeca ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u najdužem takvom ugovoru do sada. Promjenjivost i nestabilnost tržišta plina potiče stranke na dugoročne ugovore. Od početka rata u Ukrajini, potražnja za LNG je skočila, a Europa posebice treba goleme količine kako bi zamijenila ruski plin koji je činio gotovo 40 posto uvoza u Europi.

“Europske tvrtke koje žele kupiti LNG morale su pogledati kako azijski kupci pristupaju pregovorima i kako su spremni zaključiti dugoročne ugovore”, rekao je šef QatarEnergyja Saad al-Kaabi agenciji Reuters neposredno prije potpisivanja ugovora s kineskim Sinopecom. “Danas je važna prekretnica za prvi ugovor o prodaji i kupnji za projekt North Field East. Riječ je o 4 milijuna tona godišnje u idućih 27 godina za Sinopec iz Kine”, rekao je al-Kaabi. Katarski predstavnik tvrdi da su dugoročni ugovori “važni i za prodavatelja i za kupca”, dodajući da je ugovor najveći zabilježeni pojedinačni kupoprodajni ugovor u LNG sektoru.

Sjeverno polje (North Field) dio je najvećeg plinskog polja na svijetu koje Katar dijeli s Iranom, koji svoj udio naziva Južni Pars. QatarEnergy je ranije ove godine potpisao pet ugovora za North Field East (NFE). Riječ je o plana proširenja koji uključuje šest LNG sklopova koji će povećati katarski kapacitet ukapljivanja sa sadašnjih 77 milijuna tona na 126 milijuna tona godišnje do 2027.

“Puno azijskih kupaca nam se zapravo obraća kako bi sklopili dugoročni ugovor jer vide da su količine plina koje dolaze u budućnosti sve manje i manje”, tvrdi al-Kaabi i nadodaje da su u tijeku pregovori s drugim kupcima u Kini i Europi koji žele sigurnost opskrbe. Katar je najveći svjetski izvoznik LNG-a, a njegov projekt proširenja Sjevernog polja ojačat će tu poziciju i pomoći u jamčenju dugoročne opskrbe plinom Europi dok kontinent traži alternative ruskom plinu.

Al-Kaabi je također rekao da svijet sve više shvaća da bi plin trebao biti bitan dio bilo koje energetske tranzicije. “Vjetar ne puše cijelo vrijeme i sunce ne sja cijelo vrijeme”, rekao je, dodajući da je katarski LNG, kada je riječ o fosilnim gorivima, “rješenje koje ima najmanju emisiju ugljika”.

Komentari

komentar





You may also like