Katar i Njemačka sklopili dugoročni ugovor o isporuci ukapljenog plina

Katar je u utorak objavio da će u budućnosti Njemačku opskrbljivati ukapljenim plinom, a dogovorena je isporuka od dva milijuna tona plina godišnje, prenosi DW.

“Katar želi doprinijeti energetskoj sigurnosti Njemačke”, rekao je direktor državne kompanije Qatar Energy, Saad al Kaabi. On je na konferenciji za tisak u Dohi rekao da bi isporuka trebala započeti 2026., a ugovor o isporuci je sklopljen na 15 godina. “Njemačka predstavlja najveće tržište plina u Europi … i mi smo predani podršci njezine energetske sigurnosti”, poručio je.

Njemačka troši oko 100 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje, od čega nešto više od polovice dolazi iz Rusije. Ugovor sklopljen s Qatar Energyjem pokriva oko 2,7 milijardi kubičnih metara godišnje.

Njemački ministar gospodarstva i energetike Robert Habeck pozdravio je odluku o isporuci. “Petnaest godina je za nas odlično”, rekao je Habeck, koji je još u ožujku boravio u Katru kako bi dogovorio isporuke ukapljenog plina kao zamjenu za izostanak isporuka iz Rusije. Habeck (Zeleni) je ukazao na to da će zbog planiranog ostvarenja cilja klimatske neutralnosti u Njemačkoj, potrošnja od 2040. biti značajno smanjena. Kako je objasnio Saad al Kaabi, ukapljeni plin bi iz Katra trebao, preko američkog energetskog koncerna ConocoPhillips, koji se nalazi u vlasništvu Qatar Energyja, biti dopreman u LNG luku Brunsbuettel, koja je još u izgradnji.

Dva milijuna tona plina je oko tri posto ukupne godišnje potrošnje plina u Njemačkoj. Njemačka je, osim s Katrom, o isporuci ukapljenog plina pregovarala i s tvrtkama u Kanadi i SAD-u. Kina, Japan i Južna Koreja trenutno su glavno tržište za katarski plin. Prošlog tjedna Doha je sklopila 27-godišnji sporazum o isporuci četiri milijuna tona LNG-a godišnje u Kinu. Pregovori između Berlina i Dohe ranije su bili otežani jer je Njemačka bila suzdržana oko potpisivanja dugoročnog sporazuma o plinu. Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da, iako Berlin ne bi imao ništa protiv potpisivanja ugovora koji traje dvadeset ili više godina, tvrtke moraju biti “svjesne dugoročnih klimatskih ciljeva Njemačke”.

Zašto Njemačka uvozi katarski plin?





Moskva je srezala opskrbu plinom europskim zemljama zbog njihove podrške Kijevu nakon ruske invazije na Ukrajinu. Njemačka, nekoć veliki uvoznik, nije dobila ruski plin od kolovoza.

Zemlja gradi pet LNG terminala kako bi zamijenila ruske isporuke. Trenutačno većina opskrbe plinom u Njemačkoj dolazi iz preko Norveške, Nizozemske i Belgije. Berlin je također privremeno ponovno aktivirao stare elektrane na naftu i ugljen i produžio život posljednje tri nuklearne elektrane u zemlji.

Katar i Kina potpisali ugovor za LNG plin na 27 godina





 

Komentari

komentar

You may also like