Katar izlazi iz OPEC-a

Doha je izjavila o izlasku iz Organizacije država-proizvođača nafte (OPEC), a o dluku o tome objavio je katarski ministar energetike Saad Al-Qaabi.

„Katar je odlučio izići iz OPEC od 1. siječnja 2019. I u ponedjeljak će o tome izvjestiti organizaciju“, kazao je katarski ministar, dodavši, kako se država želi usredotočiti na proizvodnju plina i proizvodnju ukapljenog prirodnog plina.

Proizvodnja prirodnog plina planira se povećati sa 77 na 110 milijuna tona godišnje. Već ranije Katar je objavio planove o puštanju u pogon nove četiri proizvodne linije za LNG do 2024. godine. Ali i bez njih on je već sada najveći izvoznik ukapljnenog plina na svijetu.

Pri tom Doha naglašava kako će nastaviti izvršavati sve međunarodne sporazume, a odluka o izlasku iz OPEC-a ima čisto ekonomski karakter i nije izazvana nesuglasicama s drugim članovima te organizacije.

Podsjećamo: u lipnju 2017.g. nekoliko zemalja Perzijskog zaljeva (Saudijska Arabija, UAE, Bahrein) i Egipat (tzv. arapski kvartet) razvrgnuli su diplomatske odnode s Katarom, optuživši ga za sponzoriranje terorizma na Bliskom istoku.

OPEC je osnovan zbog nadzora proizvodnih kvota zemalja velikih proizvođača nafte u svijetu, a čine ga Alžir, Angola, Ekvador, Ekvatorijalna Gvineja, Gabon, Irak, Iran, Katar, Kongo, Kuvajt, Libija, Nigerija, Saudijska Arabija, UAE i Venezuela (Rusija sudjeluje kao promatrač). Te zemlje nadziru oko dvije trećine svjetskih rezervi nafte i na njih se odnosi 45% ukupne svjetske proizvodnje i polovica izvoza nafte.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like