Katar odbacio zahtjeve (ultimatum) arapskih država

Da će Katar ipak biti „tvrd orah“ za koaliciju arapskih zemalja predvođenih Saudijskom Arabijom, potvrđuje i današnja vijest koju je objavila Al Jazeera.

Katarska vlada je, naime, odbacila uručeni joj spisak zahtjeva, čije je ispunjenje naznačeno kao nužan preduvjet za normalizaciju međusobnih odnosa, koji  su joj posredstvom Kuvajta, u petak, 23. lipnja, uručile Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat. Službena Doha ga je nazvala „nerazumnim i neispunjivim“.

„Taj spisak zahtjeva potvrđuje ono što Katar govori od samog početka (krize): protuzakonita blokada nema ništa zajedničkog s borbom protiv terorizma, a za cilj ima ograničiti suverenitet Katara i ukinuti njegov samostalni vanjskopolitički smjer“, izjavio je direktor vladinog ureda za odnose s javnošću  Saif bin Ahmed al-Thani.

Istodobno, katarsko Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako nastavlja proučavati spomenuti spisak zahtjeva, kako bi na njega dali „adekvatan odgovor“.

Jučer je katarski veleposlanik u SAD-u Meshal bin Hamad al-Thani, u svom članku u The Washington Postu, optužbe protiv Katara za „potporu terorizmu“ i „tajnom savezu“ s Iranom nazvao „dimnom zavjesom“ Saudijske Arabije i njezinih saveznika, u želji za kažnjavanjem Dohe zbog vođenja „nezavisnog smjera“ u regiji.
Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like