Katar odgovorio arapskim zemljama na njihov ultimatum

„Četiri države (Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, op. GN.) dobile su, uz posredništvo Kuvajta, odgovor prije isteka produženog roka (uručenog zahtijava – ultimatuma, op. GN)…“, izvjestila je panarapska televizija „Al-Arabia“, prenoseći zajedničku izjavu četiriju država. Pritom su one najavile „pravovremeno“ objavljivanje vlastitog zajedničkog odgovora.

Podsjećamo, rok za ispunjenje uvjeta službene Dohe na uručene joj zahtjeve arapskih država u nedjelju je bio produžen na još dva dana. Prije toga Katar je na najvišim državnim razinama te zahtjeve nazvao nerazumnim, nerealističnim i neispunjivim, navodeći, kako se tu „ne radi o borbi protiv terorizma već o zabrani slobode medija, narušavanju suvereniteta i miješanju u unutarnje poslove“ Katara, a kako se izrazio tamošnji ministar vanjskih poslova Muhammad bin Abdel Rahman al-Thani, naglasivši, kako će Katar u nastaloj situaciji zauzeti konstruktivnu poziciju.

Kakva će to biti pozicija i je li o njoj bilo riječi u spomenutom službenom odgovoru Dohe, još uvjek ne znamo jer njegovi detalji nisu objavljeni. Prema jučerašnjim riječima katarskog ministra vanjskih poslova Al-Thanija, „odgovor je sastavljen u okvirima uvažavanja suvereniteta“, a Katar „želi ravnopravan dijalog s arapskim zemljama na temelju međusobnog uvažavanja i ne miješanja u unutarnje stvari“. Jer koliko god eskalirao, ovaj sukob „će biti riješen za pregovaračkim stolom“, izjavio je šef katarske diplomacije.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like