Katar optužuje UAE za ulogu u terorističkim napadima na SAD 9/11.

Odnosi među arapskim državama Perzijskog zaljeva glede tzv. katarske krize sve su složeniji. Tako je u utorak, 20. lipnja, vlada male otočne monarhije Bahreina uputila zahtjev katarskim vojnim vlastima, prema kojem oružane postrojbe te zemlje moraju napustiti Bahrein u roku od 48 sati (info: Middle East Monitor (MEMO).

Napominjemo kako su katarski vojnici u Bahreinu razmješteni u sklopu pomorskih snaga Središnjeg zapovjedništva OS SAD-a u regiji i sudjeluju u operaciji „Inherent Resolve“ protiv terorističke organizacije „Islamska država“. O svom potezu bahreinska je vlada izvjestila američko zapovjedništvo.

A da Katar „ne stoji na mjestu“ i samo promatra daljnji razvoj stanja, svjedoči i najnovija vijest o tome kako Doha optužuje UAE za potporu organizatorima terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

U optužbi Katara navedeno je kako „su Emiraćani, a ne Katarci bili među pilotima zrakoplova koji su izvršili napade 11. rujna“. Te je riječi izjavio katarski veleposlanik u SAD-u Meshalia bin Hamad al-Thani za američki medij Newsweek. Također je podsjetio na ulogu UAE, vidljivu u posebnom izvješću američkog Kongresa o navedenim terorističkim napadima, a gdje se navodi, kako su članovi vladajuće emiratske obitelji sudjelovali u „pranju novca za teroriste“.

Iz svih dosadašnjih zbivanja nakon izbijanja tzv. katarske krize početkom lipnja o.g. i teških optužbi koje najznačajnije arapske monarhije Perzijskog zaljeva upućuju jedna drugoj za sponzoriranje islamističkog terorizma (a sponzorirale su ga sve), rekli bismo samo jedno – zlo se proždire samo.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like