Katar osniva vijeće za kompenzaciju šteta

Katarska vlada objavila je kako je osnovala posebnu državnu strukturu za pokretanje tužbi pred sudovima glede ishodovanja kompenzacija u korist katarskih  fizičkih i pravnih osoba stradalih zbog uvedenih sankcija i prometne blokade od strane „arapskog kvarteta“ – Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Egipta, izvjestila je Al Jazeera.

Katarski glavni državni odvjetnik Ali bin Fetais al-Marri, izjavio je kako će se Vijeće baviti zaštitom prava i interesa svih osoba i organizacija, bez bilo kakvih iznimki, koje su oštećene potezima četiriju apomenutih arapskih država, uključno i gigantsku državnu zrakoplovnu tvrtku Qatar Airways.

Podsjećamo, katarsko Nacionalno vijeće za ljudska prava  (NHRC) je 1. srpnja angažiralo švicarsku odvjetničku tvrtku Lalive za bavljenje gore spomenutom problematikom. Do sada se lokalnim katarskim sudovima obratilo 2450 oštećenih osoba, čije će zahtjeve u smislu daljnjeg pravosudnog postupanja preuzeti odvjetnici ove švicarske tvrtke – specijalizirane za zajedničke tužbe.

Četiri arapske zemlje – Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, kojima se naknadno pridružio niz arapskih i muslimanskih zemalja, 5. lipnja su proglasile prekid diplomatskih odnosa s Katarom, optuživši ga za potporu terorističkim organizacijama, destabilizaciju bliskoistočne regije i širenje ekstremističke ideologije.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like