Kazahstan: 5135 uhićenih, 400 uništenih vozila,100 opljačkanih trgovina i banka

Kazahstanska policija privela je više od 5135 ljudi koji su sudjelovali u neredima u nekoliko regija zemlje, izvijestila je danas medijska služba Ministarstva unutarnjih poslova.

Prema podacima ministarstva, pokrenuto je 125 straga o ubojstvima, nasilju nad državnim dužnosnicima i pljačkama. Jerlan Turgumbajev, ministar unutarnjih poslova za TV kanal Khabar 24  je kazao kako je tijekom nereda oštećeno i uništeno više od 400 vozila, uključujući 346 policijskih vozila. Pljačkaši su opljačkali više od 100 velikih trgovačkih objekata i banaka.

Prosvjedi su 2. siječnja izbili u nekoliko kazahstanskih gradova, koji su eskalirali u masovne nerede, a nekoliko dana kasnije u nekoliko gradova su opljačkane vladine zgrade. Nasilje koje je uslijedilo ostavilo je ozlijeđene desetine ljudi, a prijavljuju se i smrtni slučajevi. Nakon toga, kazahstanski predsjednik Kasim Džomrat Tokajev obratio se Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) tražeći pomoć od bloka predvođenog Rusijom. Kao rezultat toga, mirovne snage su već raspoređene u Kazahstanu. Zakon i red, tvrde kazahstanske vlasti, obnovljen je u svim regijama zemlje do jutra 7. siječnja. Međutim, situacija je i dalje napeta u Almatyju. Tokajev je 10. siječnja proglasio danom nacionalne žalosti.

Komentari

komentar

You may also like