Kazahstan domaćin vojnih vježbi CSTO-a

Organizacija Ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) predvođena Rusijom održat će vojne vježbe u Kazahstanu od 26. rujna do 8. listopada, objavilo je kazahstansko ministarstvo obrane u četvrtak, upozorivši javnost da ju ne iznenadi dolazak inozemnih trupa i vojnih vozila, javlja Reuters.

Kazahstan je član organizacije u kojoj su uz Rusiju i Bjelorusija, Armenija, Kirgistan i Tadžikistan. Vježbe će se održati u vrijeme tenzija unutar bloka – Rusija vrši agresiju na Ukrajinu, Armenija je nezadovoljna izostankom njegove pomoći u sukobima s Azerbejdžanom, a Kirgistan i Tadžikistan održavaju krhko primirje nakon smrtonosnih borbi na granicama. Kazahstan se obratio CSTO-u u siječnju kako bi pomogao u zaštiti protiv nasilnih prosvjeda i pokušaja državnog udara.

No Kazahstan pod predsjednikom Kasimom Žomartom Tokajevim pokazuje sve veći otklon od tradicionalnog savezništva s Rusijom kojoj je srednjoazijska država uvela sankcije. Tokajev je prije tri mjeseca je na panelu uz ruskog predsjednika Vladimira Putina izjavio da Kazahstan neće priznati ruske „kvazidržave“ Luhansk i Doneck. Sredinom ovog mjeseca kineski čelnik Xi Jinping rekao je da će Kina “učiniti sve da zaštiti neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet“ Kazahstana. Xi je to rekao u kazahstanskoj prijestolnici Astani koja je nedugo nakon njegovog posjeta, u sklopu uklanjanja ostavštine dugogodišnjeg proruskog čelnika Nursultana Nazarbajeva, vratila svoje staro ime ‘Nursultan’.

Tokajev je ovaj tjedan napisao članak za Politico u kojem navodi da njegova zemlja punom parom radi na reformama te da postoji alternativa „globalizaciji, međuovisnosti i međunarodnom poretku uspostavljenom na pravilima“. U tom članku Tokajev je naglasio i da njegova zemlja ubrzava „liberalne, međunarodne i otvorene politike koje su dovele do tako dramatičnog povećanja životnog standarda diljem svijeta“.

 

Kazahstan ograničava predsjednički mandat i mijenja naziv glavnog grada





Komentari

komentar





You may also like