Kazahstan: Policija postavila 70 kontrolnih točaka; pucnjava se nastavlja

Kazahstanska policija postavila je 70 kontrolnih točaka koje rade 24 sata na dan u cijeloj zemlji kao mjera protiv nemira, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova zemlje danas, a prenosi ruski TASS. Sve područne uprave oslobođene su od izgrednika i pojačana im je sigurnost, piše u priopćenju kazahstanskog ministarstva.

Kazahstanski predsjednik je jutros komentirao: “Pokrenuta je antiteroristička operacija. Snage reda i zakona teško rade. Ustavni poredak uvelike je obnovljen u svim regijama zemlje”, rekao je Kasim Džomart Tokajev. Ministarstvo unutarnjih poslova je u priopćenju jutros navelo da je 26 “naoružanih kriminalaca likvidirano”, a više od 3000 njih je pritvoreno.

Najmanje 18 policajaca i vojnih službenika ubijeno je u sukobima u Kazahstanu, prenosi RT. Samo do sinoć bilo je ozlijeđeno preko 750 policajaca. Za očekivati je da je preko noći ta brojka narasla. Naime, u Almatyju su se ponovno čule pucnjave tijekom noći, izvijestio je TV kanal Mir-24. Kako prenosi TV kanal, očevici su potvrdili da je došlo do sukoba u blizini Trga Republike. Vojska koristi zvučnike tražeći da se ulice raščiste. Osim toga, svi stanovnici dobili su SMS poruku koja ih podsjeća na policijski sat. Iako predsjednik govori da je red vraćen u državu, čini se da to još uvijek nije potpuna istina.

Mirovne snage Organizacije dogovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) poslane u Kazahstan broje 2500 ljudi, objavila je RIA prema izjavi tajništva sigurnosnog bloka predvođenog Moskvom. Ove mirovne snage ostat će u Kazahstanu nekoliko dana ili tjedana. Mirovne snage imaju pravo koristiti oružje u Kazahstanu u slučaju da ih napadnu “naoružane bande”, dodaje se.

Komentari

komentar





You may also like