Kazahstan: Povlačenje snaga CSTO predvođene Rusijom, novi premijer i borbe na vrhu

Organizirano povlačenje mirovnog kontingenta CSTO (Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti) iz Kazahstana počet će sutra, 13. siječnja, rekao je predsjednik te zemlje Kasim Đžomart Tokajev, prenosi AP pozivajući se na njegovu izjavu na sastanku operativnog stožera u gradu Almaty.

“Imao sam pregovore s čelnicima pojedinih država. Koristeći ovu priliku, želio bih izraziti zahvalnost zapovjedništvu kontingenta na obavljenom poslu tijekom ovih nekoliko dana”, istaknuo je Tokayev. “Prisutnost mirovnog kontingenta CSTO-a u Kazahstanu, uključujući u Almatyju, odigrala je vrlo važnu ulogu u stabilizaciji situacije u našoj zemlji”, naglasio je. Naravno, to je imalo veliku psihološku važnost za odbijanje agresije terorista i razbojnika. Misija se ocjenjuje vrlo uspješnom”, zaključio je predsjednik. Tokajev je rekao da će povlačenje trupa biti gotovo u sljedećih deset dana.

Nakon što su prosvjedi izbili i proširili se diljem zemlje, kazahstanski predsjednik je u pomoć je pozvao vojni savez CSTO, koji predvodi Rusija. Oko 3000 ruskih padobranaca i postrojbe iz Bjelorusije, Armenije, Tadžikistana i Kirgistana stigle su u Kazahstan 6.1.

Brojni analitičari sada tvrde da je u pozadini prosvjeda zapravo borba frakcije Tokajeva i bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je vladao zemljom od 1990. do 2019. godine. Jučer je Tokajev prvi put prozvao Nazarbajeva te je time, smatraju mnogi, potvrdio sumnje o frakcijskim borbama. Rekao je da su se “u mandatu prvog predsjednika pojavile vrlo bogate kompanije i međunarodno poznati bogataši”.

“Vrijeme je da se ljudima vrati ono što im pripada. Vlada mora proučiti te kompanije i vidjeti koliki mora biti doprinos Fondu za narod Kazahstana”, rekao je Tokajev. Njega je Nazarbajev sam postavio za svog nasljednika. Nekoliko dana nakon početka prosvjeda Tokajev je Nazarbajeva smijenio s mjesta šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost odakle je Nazarbajev i dalje bio upravljao zemljom “iza kulisa”. Prosvjednici su bili posebno bijesni na Nazarbajeva te su mu rušili spomenike diljem zemlje.

Tokajev je parlamentu rekao da imenuje dugogodišnjeg javnog službenika Alikana Smailova za premijera i govorio je o inicijativama za smanjenje jaza između bogatih i siromašnih, povećanju poreza rudarskom sektoru i uklanjanju nepravilnosti u državnim nabavama.





Komentari

komentar

You may also like