Kazahstan pritvorio šefa odbora za nacionalnu sigurnost zbog veleizdaje

Kazahstanske vlasti pritvorile su Karima Masimova, bivšeg čelnika odbora za nacionalnu sigurnost pod sumnjom za izdaju, priopćio je Odbor za nacionalnu sigurnost u subotu, prenosi Reuters.

Šef kazahstanske obavještajne agencije uhićen je pod sumnjom za veleizdaju, priopćio je danas Odbor za nacionalnu sigurnost, a prenosi DW.

Masimov, koji je otpušten ovaj tjedan dok su prosvjedi bjesnili širom srednjoazijske zemlje, pritvoren je zajedno s nekoliko drugih dužnosnika, rekao je Odbor za nacionalnu sigurnost u izjavi. Nisu naveli imena niti dali druge detalje. Ipak, predsjednik Tokajev je najavio da će detaljni istražiti kako im je, kao, vladi, promakla organizacija nemira.

Deseci su ubijeni, a javne zgrade su opljačkane i zapaljene u najgorem nasilju u bivšoj sovjetskoj republici u 30 godina neovisnosti. Nakon nekoliko dana nasilja, čini se da su sigurnosne snage do petka ipak preuzele kontrolu nad ulicama najvećih kazahstanskih gradova.

Predsjednik Kasim Džomart Tokajev, kojeg su poduprle “mirovne snage” saveza CSTO koje predvodi Rusija, naredio sigurnosnim snagama da pucaju na “teroriste” te da uguše pobunu u zemlji.

Rusija i SAD spremaju se za pregovore o ukrajinskoj krizi sljedeći tjedan.
Masimova se smatra bliskim saveznikom bivšega predsjednika Nursultana Nazarbajeva. Bio je dvaput premijer i također je obnašao dužnost čelnika predsjedničke administracije pod Nazarbajevom. Nazarbajev, 81, bio je najdugotrajniji vladar neke bivše sovjetske države dok predsjednik nije postao Tokajev 2019. Vjeruje se da je njegova obitelj zadržala utjecaj u Nur-Sultanu, namjenski izgrađenoj prijestolnici koja nosi njegovo ime. Jedna od uzvika tijekom protesta bio je “Shal ket!” (Odlazi, starče!)

Komentari

komentar

You may also like