Kazahstanski predsjednik: Prosvjednici su obučeni, upravljani i ne govore našim jezikom

Kazahstanski predsjednik Kasim Džomart Tokajev sinoć je ponudio svoje viđenje prosvjeda. Za rašireno ulično nasilje okrivio je tisuće naoružanih “gangstera i terorista”. Tokajev je u nekoliko objava na Twitteru objasnio kako on doživljava nemire.

Tokajev je rekao da se odmah pozabavio početnim zahtjevima prosvjednika, koji su bili ljuti naglim porastom cijena ukapljenog naftnog plina. Naložio je vladi da “regulira cijenu” 2. siječnja, čim su prosvjedi počeli.

“Nažalost, prosvjedi u nekoliko regija Kazahstana  doveli su do eskalacije nasilja. Stoga sam odlučio smijeniti vladu i uveo policijski sat u cijeloj zemlji”, dodao je. Ovaj potez također nije uspio zaustaviti nemire, jer su “prosvjedi doveli do daljnje eskalacije nasilja u cijeloj zemlji”, priznao je Tokajev. Predsjednik je ponovio svoje ranije tvrdnje da je kaos bio rezultat “oružanog akta agresije, dobro pripremljenog i koordiniranog od strane počinitelja i terorističkih skupina obučenih izvan zemlje”.

Tokajev tvrdi da je čak 20 000 “gangstera i terorista” bilo uključeno u nasilje, a najveći grad u zemlji Almaty je pretrpio “najmanje šest valova napada terorista”. Izgrednici su bili “vrlo dobro obučeni, organizirani i njima je zapovijedao specijalni centar”, tvrdi predsjednik, tvrdeći da su neki od njih očito stranci “koji govore jezik koji nije kazahski”. Tokajev je ponovio svoju odlučnost da “neutralizira” “teroriste i gangstere” koji stoje iza nemira. Ranije je već rekao kako nije moguć dijalog s onima koji odbijaju položiti oružje, ovlašćujući policiju da otvore vatru na izgrednike bez upozorenja. “Tukli su i ubijali policajce i mlade vojnike, palili upravne zgrade, pljačkali privatne prostore i trgovine, svjetovne građane, silovali mlade žene”, tvrdi.

Kazahstanski čelnik također se dotaknuo mirovne misije Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) predvođene Rusijom, koja je raspoređena u zemlji na njegov zahtjev. Multinacionalne mirovne snage ostat će stacionirane u zemlji “kratko vrijeme do stabilizacije situacije”, napisao je Tokajev.

Komentari

komentar





You may also like