Tvornica Azot u Sjeverodonjecku skoro potpuno uništena

Prostrana kemijska tvornica Azot u gradu Sjeverodonjecku gotovo je u potpunosti uništena ruskim projektilima, priopćila je ukrajinska vojska u petak zbog čega se strahuje za sudbinu civila sklonjenih u tvornici.

“Na području kemijskog diva više nema netaknutih upravnih zgrada”, napisao je na Telegramu guverner istočne ukrajinske pokrajine Luhansk Serhij Hajdaj. Hajdaj je istaknuo da ukrajinske snage nastavljaju pružati otpor ruskim napadačima. Borbe za Sjeverodonjeck vode se već nekoliko tjedana.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga iznio je slična zapažanja u svom dnevnom izvješću. “Nastavljaju se borbe za potpunu kontrolu nad Sjeverodonjeckom”, navodi se u izvješću. Iako Rusija koristi sve više artiljerije, glavni stožer i Hajdaj navode da je napad na predgrađe Zolote odbačen.

Dok je Rusija zauzela stambena područja grada, ukrajinske trupe zabarikadirale su se u industrijskim zonama i kemijskoj tvornici. Također se navodi da su civili ostali u tvornici, a pokušaji evakuacije bili su neuspješni.

Prema Kijevu, veliki ruski napad na strateški važan grad Slovjansk, zapadno od Sjeverodonjecka, za sada nije uspio. Pokušaj zauzimanja općine 20-ak kilometara sjeverno od Slovjanska uspješno je odbijen, tvrdi ukrajinski glavni stožer. Međutim, tijekom posljednja 24 sata, ruske snage su vjerojatno nastavile napredovati na južnoj osovini Popasne, s koje nastoje opkoliti džep oko Sjeverodonecka s juga, prema britanskim obavještajnim službama.

Komentari

komentar
You may also like