Kremlj oštro po pacifičkom vojnom savezu AUKUS-u uslijed najava o mogućem priključenju Japana

Trilateralno partnerstvo između Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država (AUKUS) je “uski pakt” koji nije u stanju poslužiti kao platforma za osiguranje sigurnosti u azijsko-pacifičkoj regiji, izjavio je jučer navečer glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Pomno pratimo sve te procese”, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje o prethodno upućenom pozivu Japanu da se pridruži AUKUS-u. “Međutim, takvi savezi ne uspijevaju postati uključivi sudeći po njihovom pozicioniranju, ciljevima i zadaćama i definitivno završavaju formiranjem ‘uskih paktova’, za koje je malo vjerojatno da će prerasti u široku platformu za pružanje stabilnosti i sigurnosti u tako velikoj regiji”, dodao je glasnogovornik, prenosi ga TASS.

Japanske novine Sankei Shimbun izvijestile su u utorak da je vlada Japana primila još uvijek neformalni prijedlog da se zemlja pridruži trilateralnom obrambenom partnerstvu AUKUS-a. Savez čine, kako mu ime govori,  Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene američke Države. Nastao je 15. rujna 2021., a prvi zajednički projekt se odnosi na osam nuklearnih podmornica kojima će upravljati Australija, a u izgradnji i tehnologiji će pomoći druge dvije zemlje saveza. Očekuje se da će podmornice ući u službu 2036. godine. Osim podmornica, početkom ovog mjeseca je najavljen i plan zajedničkog programa hipersoničnog naoružanja.

Malezija i Indonezija, kao najveće države jugoistočne Azije, kritizirale su ove planove, ističući da će nastaviti zajedničke napore za očuvanje nenuklearnog statusa regije. Kuala Lumpur je također rekao da će Australija morati zatražiti posebno dopuštenje za pristajanje podmornica u lokalnim lukama i dopuštenje za sudjelovanje u manevrima u područjima uz teritorijalne vode.

Komentari

komentar





You may also like