Kerčki incident – Ukrajinske oklopne topovnjače Gurza-M

Dana 25. studenog 2018. godine, u zoni Kerčkih vrata, na ulazu u Azovsko more, ruska obalna straža i mornarica uz potporu zrakoplovstva presrela je i zarobila dva ukrajinska ratna broda i jedan tegljač. Ruske snage otvorile su vatru na ukrajinske brodove i prisilile ih na pristajanje  na Krimu koji je pod ruskom kontrolom. U incidentu su ranjena tri, a zarobljeno više od  20  ukrajinska mornara.

Koliko je poznato ukrajinski ratni brodovi koji su pratili tegljač, oklopne topovnjače tipa Gurza-M nisu uzvraćale na vatru jer je očito procjenjeno da bi ih u tom slučaju ruske snage, koje su ostvarile apsolutnu nadmoć, najvjerojatnije potopile. Rusi su, pored tegljača Yana Kapu, zarobili  dvije oklopne topovnjače tipa Gurza-M, koje se u ukrajinskoj mornarici klasificiraju kao „mali oklopni artiljerijski brod – MBAK“. Zarobljena je oklopna topovnjača U175 – “Berdyansk“ pod zapovjedništvom poručnika Romana Mokryaka, rođenog 1986. godine i oklopna topovnjača U176 – “Nikopol” pod zapovjedništvom Bogdana Nebylitsa, rođenog  1994. godine.

Oklopne topovnjače tipa Gurza-M  specifični su ratni brodovi, predviđeni za djelovanje u priobalnom pojasu i po svim svojim osobinama zapravo su obalni ophodni brodovi. No ukrajinska mornarica, koja ih je u svoje naoružanje do sada primila šest, planira ih koristiti u ofanzivnim ulogama napada na veće ruske ratne brodove i pripojenjem Krima od ruskih snaga zauzete naftne i plinske platforme ispred obale Krima. Prema navodima ukrajinske strane Rusi su platforme naoružali i štite ih ratnim brodovima i zrakoplovstvom. Ukrajinski stratezi planiraju izgradnju i uvođenje u naoružanje najmanje 20 takvih brodova malih dimenzija i slabog radarskog odraza, koji bi u čoporima napadali neprijateljske brodove. Računa se da bi ih radarski i optički sustavi promatranja ruskih brodova kasno otkrili i da bi svojim brojem zasitili rusku obranu ili jednostavno rečeno barem bi se jedan od njih probio do svoga cilja. Takav način uporabe malih brzih brodova nije neka velika ukrajinska inovacija jer su se i tijekom 2. svjetskog rata na Pacifiku američki torpedni čamci koristili na sličan način,  a istu taktiku primjenjuje i dan danas iranska ratna mornarica koristeći svoje malene,  ali brze brodove naoružane  protubrodskim raketama kineskog porijekla  tipa C-704.

No za razliku od iranskih brzih napdanih brodova ukrajinske oklopne topovnjače naoružane su samo protuoklopnim, ali ne i protubrodskim raketama, tako da je njihov učinak na veće ratne brodove krajnje upitan. Ukrajinske topovnjače Gurza-M oklopljene su, što je rijetkost u suvremenim flotama. Prema navodima proizvođača otporne su na pogotke streljiva i do 12,7 mm.

Gurza-M specifičan je ratni brod, neobična kombinacija riječnih monitora koji su bili oklopljeni i naoružani tenkovskim kupolama s brzim ophodnim brodovima za kontrolu priobalnog morskog područja.  Topovnjače Gurza –M zapravo su pomorska oklopna vozila namijenjena za djelovanje uz ukrajinsku obalu. Pokušavajući u brod dužine svega 23 metra uklopiti veliki raspon zahtjeva, uključno i oklopnu zaštitu i brzinu, pa i djelomične stealth osobine i sposobnost udara na veće ratne brodove, kao i sposobnost dugog zadržavanja u ophodnji,  ukrajinski konstruktori  na kraju su proizveli ratni brod čija je učinkovitost u svakoj drugoj zadaći osim obalske ophodnje upitna.

Oklopnje topovnjače Gurza- M  ne pružaju zaštitu od protuoklopnih raketa koje se ispaljuju s neprijateljskih helikoptera, niti pružaju zaštitu od standardnog  topničkog oružja suvremenih ratnih brodova,  počevši već od topova kalibra od 20 mm na više.  Tako su u Kerčkom incidentu ruski ophodni brodovi raspolagali šestocjevnim rotacijskim topovima sustava Gatling  AK- 630, kalibra 30 mm, kakvi su ugrađeni i na hrvatske raketne topovnjače Petar Krešimir IV i ostale. Takvi topovi zbog svoje ogromne brzine paljbe u stanju su probiti oklop topovnjača Gurza-M i slikovito rečeno prepiliti ih na pola.





Oklopne topovnjače  Project 58155, Gurza-M  projektirane su od strane  ukrajinskog  State Research and Design Shipbuilding Centre – SRDSC,  a izgrađene na navozima tvrtke Kuznya na Rybalskom. Dužine su 23 metra, širine 4,8 metara, maksimalne brzine od 25 čvorova (oko 46 km na sat) i maksimalne daljine plovidbe bez popune goriva 1450 km pri brzini od 12 čvorova. Posada broji 5 članova. Brod je naoružan s dvije daljinski upravljane kupole tipa BM-5M.01 Katran-M, od kojih je jedna ugrađena na provi, a jedna na krmi broda. Kupole, zapravo daljinski upravljane  oružne stanice su  brodskoj upotrebi prilaogđene oružne postaje BM-3 Shturm kojima se naoružavaju ukrajinska oklopna borbena vozila. Svaka oružna  stanica Katran-M naoružana je impresivnim arsenalom oružja. Glavno je oružje automatski top ZTM1 kalibra 30 mm, a uz njega su ugrađeni i automatski  bacač granata KBA-117 kalibra 30 mm, strojnica KT kalibra 7,62 mm i dvostruki lanser protuoklopnih vođenih raketa ukrajinske proizvodnje tipa Barrier dometa do 5000 metara. Domet topa ZTM1 je do 4000 metara, a brzina paljbe je 330 granata u minuti. Maksimalni učinkoviti  domet automatskog bacača granata je 1700 metara, a brzina paljbe je 420 granata u minuti.

Unatoč oklopu i velikoj količini naoružanja ukrajinske oklopne topovnjače Gurza-M  pri sadašnjoj konfiguraciji naoružanja učinkovite su jedino u funkciji obalnih ophodnih brodova. Za napadne zadaće nedostaje im snažnije protubrodsko oružje, prije svega protubrodske rakete. Pored svega, maksimalna brzina topovnjača  od 25 čvorova nedovoljna je za njihovo korištenje u  napadima na neprijateljsko brodovlje. Neulazeći u pravu svrhu misije u Kerčkim vratima,  činjenica je da topovnjače tipa Gurza –M nisu imale nikakvu mogućnost probijanja ruske blokade Kerčkih vrata, niti ozbiljnog ugrožavanja ruskog brodovlja. Mogle su učinkovito djelovati samo protiv ruskih helikoptera i zrakoplova ali je  jasno kako bi u tom slučaju bile uništene.

Teretni brod koji je služio kao zapreka ulasku u Azovsko more mogao je biti oštečen ili potopljen samo djelovanjem protubrodske rakete  ili torpeda kakvim ukrajinske topovnjače ne raspolažu.





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like