Kerry: „Sirijski apsurd“ treba završiti

Američki državni tajnik John Kerry je, u ponedjeljak, 22. kolovoza, izjavio kako su američko-ruski pregovori o vojnoj suradnji za borbu protiv terorističke organizacije DAISH („Islamska država“) u Siriji pri kraju.

Govoreći na novinarskoj konferenciji u Nairobiju, čelnik State Departmenta je izjavio, da je za raspravu o pojedinostima ostalo tjedan dana, a on će se zbog sirijskog pitanja, najvjerojatnije, ponovno sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom. „Nadam se da ćemo ovim ili onim putom doći do završetka pregovora“ – istaknuo je čelnik američke diplomacije.

Kerry je rekao da se „sirijski apsurd“ otegnuo i da postaje imperativ, da Rusija i Iran, države koje podržavaju režim u Damasku, i one koje su na strani „umjerene oporbe“ – SAD-a, i brojnih bliskoistočnih zemalja, zajedno zaustave ovo stanje.

Ranije je američki državni tajnik predložio, da Washington i Moskva izmjenjuju informacije za koordinaciju zračnih napada na položaje terorističkih organizacija kao što je „Jabhat Fath ash-Sham“ (donedavno poznata kao „Jabhat al-Nusra), a također i za sprječavanje bombardiranja „umjerenih“ pobunjenika sirijskih oporbenih snaga.

Ove izjave g. Kerryja potpuno su oprečne današnjoj raspravi o Siriji unutar VS UN-a, koja pršti međusobnim optužbama (na granici uvreda) američke i ruske strane o djelovanjima zrakoplova jedne ili druge koalicije po civilima u Aleppu i Manjibu. Općenito, stavovi State Departmenta kroz izjave njegovog čelnika prečesto su dijametralno suprotne stavovima Pentagona ili pojedinih dužnosnika Bijele kuće, da se s pravom postavlja pitanje, radi li se tu o nekoordiniranosti američke politike u odnosu na Siriju ili jednostavno, o politici „kupovanja vremena“ otezanjem davanja konkretnih zaključaka i konačnih izjava o (ne)mogućnosti istinske suradnje s ruskom stranom, usmjerene k iščekivanju uspostave nove američke administracije.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like