Khashoggijevo ubojstvo: SAD odbacuju sumnje u krivnju saudijskog prijestolonasljednika

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost John Bolton izjavio je kako ubojstvo saudijskog disidenta i novinara Jamala Khashoggija, izvršeno 2. listopada u generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, nije povezano s prijestolonasljednikom Muhammedom bin Salmanom. Na to, prema Boltonovim riječima, ukazuju audio snimke telefonskih razgovora osoba koje su sudjelovale u ubojstvu, izvjestila je 14. studenog turska informativna agencija Anadolu.

Podsjećamo kako su turska istražna tijela, prema riječima predsjednika Erdogana, predala tonske zapise o tom zlodjelu Saudijskoj Arabiji, SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Sinoćnje izjave Johna Boltona mogu svjedočiti o željama američke administracije za skidanje sumnji u navedeno ubojstvo s princa Muhammeda bin Salmana. Američki predsjednik Donald Trump je na samom početku razbuktavanja krize oko ubojstva Khashoggija više ili manje indirektno davao potporu saudijskom državnom vrhu, govoreći, kako SAD s tom zemljom imaju potpisane brojne unosne ugovore iz sfere trgovine oružjem i da nikakve sankcije protiv Rijada ne dolaze u obzir, jer bi to jedva dočekale Rusija i Kina. Kasnije je, suočen s političkim i medijskim pritiscima iz zemlje i inozemstva promijenio retoriku i najavljivao sankcije protiv režima u Rijadu koji je, kako je govorio, sigurno znao što se događa po pitanju Khashoggijevog ubojstva. Navedene Boltonove riječi potvrđuju kako se stvari u odnosima Washington-Rijad žele ponovo vratiti u normalu, a bilo kakve optužbe protiv nižerangiranih državnih službenika i samih egzekutora za te odnose ionako nemaju nikakvu važnost niti težinu.

Međutim, američki mediji se ne predaju. Tako je New York Times napisao kako je jedan od članova „likvidacijskog tima“, stigavši uoči ubojstva u Istanbul na tajni zadatak, odmah poslije ubojstva telefonski razgovarao s visokim dužnosnikom Saudijske Arabije i rekao mu slijedeće: „Prenesite svom šefu da je posao izvršen.“ NYT pretpostavlja da je telefonski sugovornik tog egzekutora bio jedan od pomoćnika prjestolonasljednika Muhammeda bin Salmana, a da riječ „šef“ označava upravo njega. Tvrdi se kako je o Khashoggijevoj smrti „raportirao“ zapovjednik „likvidacijskog tma“ Maher Abdulaziz Mutreb, časnik saudijske obavještajne službe, koji je često pratio prijestolonasljednog princa na putovanjima u inozemstvo. Izvori u američkim i turskim tajnim službama smatraju kako je upravo taj poziv jedan od glavnih dokaza moguće umješanosti princa Muhammeda bin Salmana u likvidaciju Jamala Khashoggija.

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like