ukr

Kijev: Izgubili smo oko 13 tisuća naših vojnika

Čak 13.000 ukrajinskih vojnika ubijeno je u borbama otkako je Rusija napala zemlju prije devet mjeseci, tvrdi Mihajlo Podoljak, savjetnika ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Ovo su prvi podaci o broju poginulih boraca od kraja kolovoza kada je čelnik oružanih snaga rekao da je umrlo gotovo 9000 vojnika.

“Imamo službene brojke iz glavnog stožera, imamo službene brojke iz vrhovnog zapovjedništva, a one iznose između 10 000 i 12 500 do 13.000 ubijenih”, rekao je Podoljak za ukrajinski Kanal 24 sinoć. “Otvoreni smo u razgovorima o broju mrtvih”, dodao je, rekavši da je više vojnika ranjeno nego umrlo. Ukrajinske oružane snage nisu potvrdile broj vojnih žrtava. Podolyak je dodao da će Zelenski objaviti službene podatke “kada dođe pravi trenutak”. Ukrajinska vojska izvela dva munjevita protunapada (u rujnu i studenom) u kojem su ponovno osvojili dijelove teritorija na sjeveroistoku i jugu zemlje.

Dok stiže sve hladnije vrijeme, najžešći sukobi sada se odvijaju u istočnoj regiji Donjecka. Ranije su predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden i njegov francuski kolega Emmanuel Macron, koji se nalazi u Washingtonu, obećali da će nastaviti s potporom Ukrajini i osudili su “ruski ilegalni agresorski rat” protiv njezinog susjeda. Prošlog mjeseca vrhovni američki general procijenio je da je ruska vojska pretrpjela više od 100 000 ranjenih ili ubijenih, dodajući da su oružane snage Ukrajine “vjerojatno” jednako oštećene. Savjetnik Zelenskog Oleksij Arestovič, govoreći u videointervjuu u srijedu, rekao je da je broj poginulih u Rusiji oko sedam puta veći od ukrajinskog. No, obje zaraćene strane vjerojatno umanjuju svoje gubitke kako bi izbjegle potkopavanje morala svojih trupa.

Komentari

komentar

You may also like