Kijev ne planira pregovarati s Moskvom o uvozu ili tranzitu plina

Iz ureda Vladimira Zelenskog, prozapadnog predsjednik Ukrajine, tvrde da ne namjeravaju izravno pregovarati s Moskvom o opskrbi Ukrajine ruskim plinom, rekao je premijer te zemlje, Denis Shmygal u intervjuu za ukrajinski list Levy Bereg objavljenom danas.

Na pitanje razmišlja li Kijev o izravnim razgovorima s Rusijom o opskrbi plinom, na primjer, ako nastupi vrlo hladna zima, odgovorio je: “Ne namjeravamo voditi takve pregovore”. S druge strane, Yuri Boiko, potpredsjednik ukrajinske “Oporbene platforme za život”, rekao je u Vrhovnoj radi (parlamentu) Ukrajine da bi ta zemlja trebala krenuti stopama Mađarske i vratiti se ugovorima o izravnoj isporuci plina s ruskim Gazpromom.

Na pitanje bi li se Moskva i Kijev mogli vratiti za pregovarački stol o izravnim isporukama iz Rusije u Ukrajinu, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je da Moskva smatra da je isporuka plina iz Rusije u Ukrajinu pitanje ekonomske procjene. Dodao je kako Moskva nikada nije opovrgavala mogućnost pregovora o ovom pitanju. Gazprom je 1. listopada počeo isporučivati ​​plin Mađarskoj prema dugoročnom ugovoru putem plinovoda Balkanski tok (produžetak Turskog toka) i plinovoda u jugoistočnoj Europi, piše TASS.

Prema podacima ruskog državnog plinskog diva, potpisana su dva ugovora, ukupnog obujma do 4,5 milijardi kubičnih metara godišnje s rokom trajanja svakog ugovora od 15 godina. Istoga dana, ukrajinski operator prijenosnog sustava plina objavio je da je tranzit ruskog plina u Mađarsku preko Ukrajine obustavljen.

Komentari

komentar
You may also like