Kijev obećava da će se boriti ‘do kraja’ na istoku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će se učiniti sve za obranu istočne regije Donbasa, počevši od strateške luke Mariupolj gdje je pozvao opkoljene ukrajinske vojnike da se bore “do kraja”, navodi EuroNews.

“Ruski vojnici se pripremaju za ofenzivu na istoku naše zemlje u bliskoj budućnosti. Oni doslovno žele dokrajčiti i uništiti Donbas”, rekao je Zelenski u video poruci.

“Kao što ruska vojska uništava Mariupolj, ona želi uništiti druge gradove i druge zajednice u regijama Donjeck i Lugansk”, nastavio je, dodajući “činimo sve da osiguramo obranu”.

“Sabotirajte naredbe okupatora. Nemojte surađivati ​​s njima (…) Morate stajati na svome”, rekao je, dodajući zapadnim vladama da je “potreba embarga na isporuku nafte iz Rusije svaki dan .”

Ukrajinski predsjednik kazao je da su ruske snage provodile djela mučenja i otmice na jugoistoku njegove zemlje i pozvao svijet da odgovori, navodi DW.

“Tamo se grade odaje za mučenje”, rekao je Zelenski u večernjem obraćanju naciji. “One otimaju predstavnike lokalne samouprave i sve one za koje se smatra da su značajniji lokalnim zajednicama.”





Također je rekao da je humanitarna pomoć ukradena, što stvara uvjete gladi, piše DW.

Ignorirajući ultimatum Rusije, koja je od posljednjih ukrajinskih vojnika prisutnih u Mariupolu u nedjelju zatražila da polože oružje, ukrajinski premijer Denys Chmygal uvjeravao je da će se otpor nastaviti, navodi EuroNews pozivajući se na AFP.

“Ne, grad nije pao. Naši vojnici su još uvijek tamo. Borit će se do kraja. Dok vam se obraćam, oni su još uvijek u Mariupolju”, rekao je za američku televiziju ABC.





Moskva je zatražila od posljednjih ukrajinskih boraca, ukopanih u metalurški kompleks Azovstal, da ujutro prekinu vatru i da evakuiraju prostorije u podne.

“Svima onima koji su dali oružje bit će zajamčeno spašeni životi”, obećalo je rusko Ministarstvo obrane na Telegramu. – To im je jedina šansa. (AFP)

U pojačanom ruskom granatiranju drugog po veličini ukrajinskog grada, Harkova, samo je u posljednja četiri dana ubijeno 18 ljudi, a ranjeno 106, rekao je Zelenski. Ponovo je pozvao na pojačane sankcije Rusiji, uključujući cijeli njezin bankarski sektor i naftnu industriju. “Svi u Europi i Americi već vide kako Rusija otvoreno koristi energiju za destabilizaciju zapadnih društava”, rekao je Zelenski. “Sve to zahtijeva veću brzinu zapadnih zemalja u pripremi novog, snažnog paketa sankcija.” (AP)

Ukrajinski predsjednik rekao je da je 918 naseljenih područja oslobođeno od ruskih snaga i da je 3000 ukrajinskih vojnika ubijeno od početka ruskog rata krajem veljače, navodi turska Anadolu Agency (AA). Također je rekao da bi se konačni dokument o okončanju rata s Rusijom mogao sastojati od dva odvojena ugovora — jednog o sigurnosnim jamstvima i drugog između Kijeva i Moskve.

U međuvremenu, Rusija tvrdi da je Ukrajina izgubila više od 23.000 vojnika od početka rata. Govoreći na dnevnoj konferenciji za novinare u Moskvi, glasnogovornik Ministarstva obrane Igor Konašenkov obećao je uskoro objaviti dokumente zarobljene od ukrajinske vojske i potvrditi brojeve.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefanchuk pozvao je gruzijsku vladu da se pridruži međunarodnim sankcijama protiv Rusije, navodi AA.

Ukrajina je zatražila financijsku potporu od zemalja G7 u iznosu od 50 milijardi dolara , rekao je 17. travnja Oleg Ustenko, predsjednički savjetnik za ekonomska pitanja, prenosi UNN.

“Predsjednik je jasno rekao da je riječ o 7 milijardi dolara mjesečno. To je deficit koji sada imamo. Ovaj deficit treba financirati.“

Ranije u nedjelju Europska komisija objavila je da će Europska unija Ukrajini pružiti 50 milijuna eura dodatne humanitarne pomoći. Prema EK, sredstva će se koristiti za rješavanje humanitarnih pitanja, uključujući pružanje medicinskih usluga, opskrbu pitke vode, higijenskih proizvoda, osiguravanje skloništa itd.

Čini se da je Mariupolj, posljednje uporište ukrajinskih trupa na jugoistoku zemlje, vrlo blizu pada – ali do nedjelje poslijepodne snage lojalne Kijevu još su se držale. Rusija je ukrajinskim vojnicima na tom području dala jeziv ultimatum da se “predaju ili umru”. Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane upozorio je da će “svi oni koji nastave otpor biti uništeni”. No, zamjenik ukrajinskog ministra obrane rekao je da se ključna luka još uvijek drži usprkos kontinuiranim ruskim napadima, navodi EuroNews.

Ranije u nedjelju, rusko ministarstvo obrane saopćilo je da je ukrajinskim vojnicima u opkoljenoj luci rečeno da će im, ako polože oružje, “jamčiti da će zadržati svoje živote”.

Službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane general bojnik Igor Konašenkov objavio je 17. travnja da su uništena 44 vojna postrojenja Ukrajine, prenosi TSSS.

Konašenkov je kazao:

“Operativno-taktičko zrakoplovstvo uništilo je 44 vojna objekta Ukrajine. Među njima, na području naselja Avdiivka, nalaze se dva zapovjedna mjesta i lokator za osvjetljavanje i ciljanje protuzračnog raketnog sustava S-300.

Rekao je da su na području naselja Zavgorodnije i Protopopov uništena tri skladišta raketnog i topničkog oružja
“Raketne snage i topništvo porazili su 113 ciljeva, uključujući četiri zapovjedna mjesta, četiri topničke baterije, dva skladišta goriva i maziva te 103 uporišta i područja koncentriranja ljudstva neprijatelja.”

Komentari

komentar

You may also like