Kijev odgovara na medijske natpise i negira umiješanost u sabotaži na plinovodu Sjeverni tok

Ukrajina je zanijekala bilo kakvu umiješanost u rujanski napad na plinovode Sjeverni tok, koji su izgrađeni za prijenos ruskog prirodnog plina u Njemačku. Poricanje iz Kijeva je uslijedilo nakon izvješća New York Timesa, koji citira anonimne američke obavještajne dužnosnike koji sugeriraju da je za to kriva proukrajinska skupina koja je “nastrojena protiv Putina”.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da Ukrajina “apsolutno nije bila uključena” u napad. Moskva je odbacila izvješće kao “koordiniranu lažnu medijsku kampanju”. Nakon ruskog veleposlanika, oglasio se i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji je doveo u pitanje kako su SAD mogle stvarati pretpostavke bez istrage. “Jasno je da autori napada žele odvratiti pozornost”, rekao je državnoj novinskoj agenciji Ria-Novosti.

No, poznatom američkom mediju su se pridružili i njemački Die Zeit  te javni servisi ARD i SWR. Prema zajedničkom izvješću, identificirana je jahta koja je iznajmljena od tvrtke sa sjedištem u Poljskoj, a istražitelji su otkrili da “navodno pripada dvojici Ukrajinaca”. Njemačke vlasti koje istražuju eksplozije vjeruju da se neidentificirana skupina sastojala od pet muškaraca i jedne žene koji su koristili lažne putovnice, piše u izvješćima. Prema Die Zeitu, vlasti u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Sjedinjenim Državama istraživale su slučaj.

U siječnju je njemački Ured saveznog javnog tužitelja pretražio brod za koji se sumnja da je prevozio eksploziv korišten u sabotaži dvaju naftovoda u rujnu 2022., rekla je glasnogovornica njemačkog ureda tužitelja sa sjedištem u Karlsruheu. Vlasti su još uvijek istražuju zaplijenjene predmete. Glasnogovornica je rekla da vlasti još uvijek istražuju identitet počinitelja kao i njihove motive. Dodala je da zasad ne može davati daljnje izjave, prenosi DW.

Nova teorija o sabotaži Sjevernog toka u američkim medijima; Moskva tvrdi da je riječ o lažima





Komentari

komentar

You may also like